Ingrediënten
-
275 gram Mangogewicht van 1 mango
-
125 gram MelkVolle melk
-
150 gram Vanille yoghurt
-
400 gram Water
-
30 gram Suiker
-
5 gram Agar agar
-
5.5 gram CalciumlactaatMoet 2% van gewicht van de mango zijn. Pas aan indien nodig.
-
2 gram Sodium alginaatMoet 0.5% van het water gewicht zijn
-
Speciaal Kookgerei
-
Precisie weegschaal
-
Geperforeerde lepel
Kookinstructies
Huh?! Sjef op TV?! Yup. Dit recept werd gebruikt door Joël Broekaert in het programma “De smaak van Joël” met hulp van onze kookpoeders. Je kunt het programma terugzien op NPO-Start. Dat vinden we stiekem best wel stoer… En nu aan de slag! Happy cooking!
Stappen
1
Klaar
|
Maak het Sodiumalginaat badDoe het kraanwater en het sodium-alginaat in een kom en mix dit stevig door met de staafmixer totdat er geen klonten meer in het mengsel zitten. Laat het minimaal 15 minuten rusten zodat alle luchtbellen uit de vloeistof kunnen ontsnappen. |
2
Klaar
|
Snij de mango |
3
Klaar
|
Maak een mango-calciumlactaat oplossingGiet het vruchtvlees, de suiker en het calciumlactaat in een hoge maatbeker. Zet je staafmixer er op en maak er een mooi mengsel. Mix goed door zodat er geen brokken vruchtvlees of klonten calciumlactaat meer in zitten. Door het mixen voeg je veel lucht toe aan het mango-mengsel. Klop de maatbeter een paar keer stevig op het aanrecht om de luchtbellen te verwijderen en laat ook 15 minuten rusten. |
4
Klaar
|
Leg een vel bakpapier klaarLeg voordat je het eiwit maakt een snijplank klaar met daarop een stuk bakpapier. Hierop gieten we straks het eiwit-mengsel, zodat je het makkelijk kunt verplaatsen als het gestold is. |
5
Klaar
|
Breng de melk met de Agar-agar aan de kookZet een stevig steelpannetje op het vuur en voeg de melk en agar-agar toe. Roer dit goed door tot alle agar-agar opgelost is en de melk tegen de kook aan zit. Let op: roer niet met een garde en laat de melk niet doorkoken! Door beide acties krijg je luchtbellen in je melk, waardoor je straks lelijk eiwit krijgt. |
6
Klaar
|
Mix de melk met de vanille yoghurtAls de melk tegen de kook aan is geweest giet je het bij de vanille-yoghurt. Roer alles rustig maar goed door (ook hier geen garde gebruiken!). |
7
Klaar
|
Giet de yoghurt uit op het bakpapierGiet nu voorzichtig een plensje melk/yoghurt-mengsel op het bakpapier, zodat je de vorm van een eiwit krijgt. Merk op dat er bij een echt ei 2 soorten eiwit zijn: waterig eiwit en vast eiwit. Hoe ouder het ei, hoe meer waterig eiwit. We moeten dus nog een laagje ‘vast eiwit’ aan ons ei toevoegen… |
8
Klaar
|
Maak een tweede laag eiwitDit is simpel: wacht ongeveer 3 minuten nadat je de eerste laag eiwit hebt gecreëerd (blijf in de tussentijd rustig in het overgebleven yoghurt-melk mengsel roeren om stolling te voorkomen). Schenk daarna voorzichtig nog een extra laagje eiwit op het eerste eiwit. Doordat het eerste laagje al gestold is blijven ze mooi op elkaar liggen. |
9
Klaar
|
|
10
Klaar
|
Sferificatie: maak het 'eigeel'Pak een bolle lepel en vul die met de mango-puree. Laat de puree met een vloeiende beweging in het alginaat-bad zakken. Herhaal dit voor het aantal ‘eidooiers’ dat je nodig hebt. Let op: zorg dat de mango-bollen elkaar niet raken in het alginaat-bad, dan plakken ze aan elkaar. Gebruik bij meerdere bollen liever een bak met een brede platte bodem i.p.v. een ronde kom. Wacht nu ca. 3 minuten tot de buitenkant van de mango-bollen tot een gel gevormd is. |
11
Klaar
|
AfspoelenSchep na drie minuten de mango-bollen uit het alginaat-bad en leg ze voorzichtig in de kom met kraanwater. |
12
Klaar
|
Serveren |