Bolvorming
Bolvorming
Hoe gaaf is dit? Iedere vloeistof verpakken in een bol. De perfecte amuse van een sterren diner, of misschien een luxe appetizer. En het mooie is, iedereen kan dit! De basis is super simpel:
- Los 3 gram calcium lactaat op in 150 gram vloeistof naar keuze door het een minuutje door elkaar te roeren,
- Vul een siliconen mat met bolvormige mallen (een ijsblokjesbakje werkt ook goed) met de calcium lactaat-vloeistof,
- Leg de siliconen mat op een snijplank (makkelijker voor het transport naar de vriezer) en vries de bollen in (minimaal 2 uur),
- Maak met behulp van een staafmixer een oplossing van 4 gram sodium alginaat in 800 gram water. Laat dit een kwartiertje rusten (zodat de luchtbellen verdwijnen),
- Haal de bollen uit de vriezer en zet het volgende klaar:
- Een bak met platte bodem waar de sodium alginaat oplossing in zit
- Een kom met schoon kraanwater
- Een geperforeerde lepel (optioneel)
- Haal nu een voor een de bollen uit de mal en leg ze in het sodium alginaat bad. Zorg ervoor dat bollen elkaar niet aanraken.
Let op: De bollen gaan nu ontdooien en het calcium lactaat zal reageren met het sodium alginaat: dit zorgt voor de ‘gel’. Deze gel voorkomt dat de binnenkant reageert met het sodium alginaat; daarom blijft de binnenkant van de bollen vloeibaar, en dat is nou juist de truc! - Na ca. 4 minuten is de gel gevormd en verplaats je de bollen van het sodium alginaat bad naar het schone waterbad om de bollen ‘af te spoelen’. Roer voorzichtig nog een keer of twee en je bent good to go,
- Haal de bollen met de geperforeerde lepel uit het water, voer het overtollige water af via een theedoek en leg de bol tot slot op bijvoorbeeld een mooie amuse-lepel,
- That’s it! You’re ready to roll…
Zelf aan de slag?
Dat kan! In Sjefs webwinkel kun je de afzonderlijke producten kiezen, maar we hebben voor deze amuse een speciale Sferificatie kit samengesteld waarin de benodigde poeders, siliconen mat en een geperforeerde lepel bij elkaar verpakt zijn. Let op: in deze kit zit niet de precisieweegschaal en die is wel verrekte handig om alle poeders precies af te wegen mocht je die nog niet hebben.
Verder heb je deze twee poeders nodig:
Sodium alginaat
Sodium Alginaat is een natuurlijk product op basis van bruine algen.
Calcium lactaat
Calcium Lactaat is een wit kristallijn zout dat ontstaat tijdens de reactie van melkzuur met calciumcarbonaat of calciumhydroxide. Calcium lactaat is een veelzijdig goedje. Het zorgt bij toevoeging aan vers geplukt fruit voor een langere houdbaarheid, het is een effectieve remmer van maagzuur en helpt bij het tegengaan van cariës. De (heerlijke) kristallen die je op oudere kazen vindt bestaan ook uit calcium lactaat. Maar de meest spectaculaire toepassing van calcium lactaat zit in de combinatie met sodium alginaat. Hiermee maak je van iedere vloeistof ‘bollen’ die vloeibaar van binnen zijn en pas in je mond uit elkaar knappen!