https://www.sjefkoken.nl
  • Leeg winkelmandje
  • Recepten
  • Webshop
    • Kookapparatuur
    • Kookkits
    • Kookpoeders
    • Volledige Catalogus (lijst)
    • ! Bekijk onze nieuwe webshop (extern) – Special Ingredients Europe
  • Specials
    • Kerstmenu
    • Kookclubs
  • Technieken
    • Sous Vide
    • Moleculair
      • Bolvorming
      • Gel
      • Schuim
    • Veelgestelde Vragen
  • Blog
  • Over Sjef
    • Contact
    • Transparantie
    • Klantenservice
  • Recepten
  • Webshop
    • Kookapparatuur
    • Kookkits
    • Kookpoeders
    • Volledige Catalogus (lijst)
    • ! Bekijk onze nieuwe webshop (extern) – Special Ingredients Europe
  • Specials
    • Kerstmenu
    • Kookclubs
  • Technieken
    • Sous Vide
    • Moleculair
      • Bolvorming
      • Gel
      • Schuim
    • Veelgestelde Vragen
  • Blog
  • Over Sjef
    • Contact
    • Transparantie
    • Klantenservice
  • Home
  • Bolvorming

Bolvorming

Bolvorming

Hoe gaaf is dit? Iedere vloeistof verpakken in een bol. De perfecte amuse van een sterren diner, of misschien een luxe appetizer. En het mooie is, iedereen kan dit! De basis is super simpel:

  1. Los 3 gram calcium lactaat op in 150 gram vloeistof naar keuze door het een minuutje door elkaar te roeren,
  2. Vul een siliconen mat met bolvormige mallen (een ijsblokjesbakje werkt ook goed) met de calcium lactaat-vloeistof,
  3. Leg de siliconen mat op een snijplank (makkelijker voor het transport naar de vriezer) en vries de bollen in (minimaal 2 uur),
  4. Maak met behulp van een staafmixer een oplossing van 4 gram sodium alginaat in 800 gram water. Laat dit een kwartiertje rusten (zodat de luchtbellen verdwijnen),
  5. Haal de bollen uit de vriezer en zet het volgende klaar:
    • Een bak met platte bodem waar de sodium alginaat oplossing in zit
    • Een kom met schoon kraanwater
    • Een geperforeerde lepel (optioneel)
  6. Haal nu een voor een de bollen uit de mal en leg ze in het sodium alginaat bad. Zorg ervoor dat bollen elkaar niet aanraken.
    Let op: De bollen gaan nu ontdooien en het calcium lactaat zal reageren met het sodium alginaat: dit zorgt voor de ‘gel’. Deze gel voorkomt dat de binnenkant reageert met het sodium alginaat; daarom blijft de binnenkant van de bollen vloeibaar, en dat is nou juist de truc!
  7. Na ca. 4 minuten is de gel gevormd en verplaats je de bollen van het sodium alginaat bad naar het schone waterbad om de bollen ‘af te spoelen’. Roer voorzichtig nog een keer of twee en je bent good to go,
  8. Haal de bollen met de geperforeerde lepel uit het water, voer het overtollige water af via een theedoek en leg de bol tot slot op bijvoorbeeld een mooie amuse-lepel,
  9. That’s it! You’re ready to roll…

Zelf aan de slag?

Dat kan! In Sjefs webwinkel kun je de afzonderlijke producten kiezen, maar we hebben voor deze amuse een speciale Sferificatie kit samengesteld waarin de benodigde poeders, siliconen mat en een geperforeerde lepel bij elkaar verpakt zijn. Let op: in deze kit zit niet de precisieweegschaal en die is wel verrekte handig om alle poeders precies af te wegen mocht je die nog niet hebben.

Verder heb je deze twee poeders nodig:

Sodium alginaat

Sodium Alginaat is een natuurlijk product op basis van bruine algen.

Calcium lactaat

Calcium Lactaat is een wit kristallijn zout dat ontstaat tijdens de reactie van melkzuur met calciumcarbonaat of calciumhydroxide. Calcium lactaat is een veelzijdig goedje. Het zorgt bij toevoeging aan vers geplukt fruit voor een langere houdbaarheid, het is een effectieve remmer van maagzuur en helpt bij het tegengaan van cariës. De (heerlijke) kristallen die je op oudere kazen vindt bestaan ook uit calcium lactaat. Maar de meest spectaculaire toepassing van calcium lactaat zit in de combinatie met sodium alginaat. Hiermee maak je van iedere vloeistof ‘bollen’ die vloeibaar van binnen zijn en pas in je mond uit elkaar knappen!

(Visited 8.020 times, 5 visits today)

Meer bolvorming

  • Bolvorming: introductie
  • Recepten met bolvorming

Bolvorming artikelen

Sferificatie kit:


Losse poeders:

  • Sodium Alginaat – 100 gram

    €12.95
    Koop product

  • Calcium Lactaat – 100 gram

    €11.95
    Koop product

Hartelijke groet! - Sjefkoken

Wij gebruiken cookies op deze website voor de werking van de shop (winkelwagen, standaard Google Analytics statistieken en Google AdSense. Meer niet. go!

Om erachter te komen hoe cookies te verwijderen Read More.
Privacy & Cookies

Privacy

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren terwijl u door de website navigeert. Van deze cookies worden de cookies die indien nodig zijn gecategoriseerd, in uw browser opgeslagen omdat ze essentieel zijn voor het functioneren van de basisfunctionaliteiten van de website. We gebruiken ook cookies van derden die ons helpen analyseren en begrijpen hoe u deze website gebruikt (Google Analytics). Deze cookies worden alleen met uw toestemming in uw browser opgeslagen. U heeft ook de mogelijkheid om u af te melden voor deze cookies. Maar het afmelden van sommige van deze cookies kan een effect hebben op uw browse-ervaring (bijvoorbeeld: er kunnen geen producten in de winkelwagen gedaan worden of afgerekend worden).
Necessary
Altijd ingeschakeld
Noodzakelijke cookies zijn absoluut essentieel voor een goede werking van de website. Deze categorie bevat alleen cookies die zorgen voor basisfunctionaliteiten en beveiligingsfuncties van de website. Denk hierbij aan de \'winkelwagen\', e.d.
Non-necessary
Alle cookies die mogelijk niet strikt noodzakelijk zijn om de website te laten functioneren en die specifiek worden gebruikt om persoonlijke gegevens van gebruikers te verzamelen via analyses, advertenties en andere ingesloten inhoud, worden genoemd als niet-noodzakelijke cookies. Het is verplicht om toestemming van de gebruiker te verkrijgen voordat u deze cookies op uw website plaatst.
OPSLAAN & ACCEPTEREN

Bekijk onze nieuwe online webshop op specialingredientseurope.com ! (Special Ingredients Europe is een handelsnaam van Sjef Koken - hier gaan wij onze shop verder voortzetten) Sluiten