0 0
Knoflook schuim

Deel dit op jouw social media:

of kopieer gewoon de link om te delen
               

Ingrediënten

Hoeveelheid:
200 gram Olijfolie de beste die je kunt vinden!
16 gram Glice
3 teentjes Knoflook
Speciaal kookgerei
Sifon
Gaspatronen

Knoflook schuim

Techniek:
  • Moleculair

Een dotje schuim van knoflookolie op je broodje. Een top-alternatief voor dat eeuwige bakje olie op tafel...

  • 35
  • Serves 10
  • Gemiddeld
             

Ingrediënten

  • Speciaal kookgerei

Kookinstructies

Delen

Een mooie olijfolie om brood in te dopen, een citroenolie op je visje of een pittige olie over je biefstuk. Allemaal erg smakelijk, maar waarom altijd die olie vloeibaar serveren? Vanaf nu kan het anders, olie in de vorm van een heerlijk luchtig schuim!

Dit vettige schuim ontstaat door de toevoeging van Glice, een emulgator die bestaat uit een verbinding van vetzuren met glycerol (een soort suiker). Waar olie en water elkaar normaliter afstoten, zorgt de toevoeging van Glice ervoor dat ze juist van elkaar gaan houden. En daarmee de productie van mooie sauzen, mayonaisses en andere fijne combinaties van vet en vocht mogelijk maken.

Voor dit schuim voegen we geen water aan de olie toe, maar gebruiken we de bindende eigenschappen van Glice om luchtbellen in olie vast te houden. Door lucht onder hoge druk via een sifon in de olie te spuiten creëren we zo een prachtig schuim van olie. En die olie kun je iedere smaak geven die je wilt; wij gaan hier voor een klassieke knoflookolie!

(Visited 4.708 times, 5 visits today)

Stappen

1
Klaar

Snij knoflook

Snij de tenen knoflook in grove stukken en laat ze minimaal 30 minuten in de olie trekken.

2
Klaar

Zeef olie

Zeef de knoflooktenen uit de olie en giet de olie over in een steelpan.

3
Klaar

Verwarm met Glice

Zet de steelpan op het vuur, voeg de Glice toe en verwarm al roerend de olie tot 65 graden. De Glice lost geleidelijk op in de olie; bij 65 graden is de Glice volledig opgelost.

Let op: door de hitte van de pan blijft de temperatuur van de olie stijgen, ook nadat je deze van het vuur hebt gehaald. Haal de pan daarom al bij ca. 50 – 55 graden van het vuur en laat hem rustig verder stijgen naar 65 graden. De werking van de Glice wordt kleiner als je verder boven de 65 graden verhit.

4
Klaar

Giet in sifon

Giet de warme olie over in de sifon en breng voor een sifon van 0.5 liter nu twee gaspatronen aan.

5
Klaar

Spuit schuim op

Schud de sifon goed door elkaar en spuit het schuim van knoflookolie nu rustig op een bord of direct op je gerecht, smakelijk!

Team Sjef

Het team achter Sjef bestaat uit een stel hobby koks die genieten van een mooie maaltijd, goed klaargemaakt! Happy cooking!

vorige
Ei van zuivel en fruit
Erwten Munt Puree
volgende
Erwten Munt Puree
previous
Ei van zuivel en fruit
Erwten Munt Puree
next
Erwten Munt Puree