Ingrediënten
-
200 gram Olijfoliede beste die je kunt vinden!
-
16 gram Glice
-
3 teentjes Knoflook
-
Speciaal kookgerei
-
Sifon
-
Gaspatronen
Kookinstructies
Een mooie olijfolie om brood in te dopen, een citroenolie op je visje of een pittige olie over je biefstuk. Allemaal erg smakelijk, maar waarom altijd die olie vloeibaar serveren? Vanaf nu kan het anders, olie in de vorm van een heerlijk luchtig schuim!
Dit vettige schuim ontstaat door de toevoeging van Glice, een emulgator die bestaat uit een verbinding van vetzuren met glycerol (een soort suiker). Waar olie en water elkaar normaliter afstoten, zorgt de toevoeging van Glice ervoor dat ze juist van elkaar gaan houden. En daarmee de productie van mooie sauzen, mayonaisses en andere fijne combinaties van vet en vocht mogelijk maken.
Voor dit schuim voegen we geen water aan de olie toe, maar gebruiken we de bindende eigenschappen van Glice om luchtbellen in olie vast te houden. Door lucht onder hoge druk via een sifon in de olie te spuiten creëren we zo een prachtig schuim van olie. En die olie kun je iedere smaak geven die je wilt; wij gaan hier voor een klassieke knoflookolie!
Stappen
1
Klaar
|
Snij knoflook |
2
Klaar
|
Zeef olie |
3
Klaar
|
Verwarm met GliceZet de steelpan op het vuur, voeg de Glice toe en verwarm al roerend de olie tot 65 graden. De Glice lost geleidelijk op in de olie; bij 65 graden is de Glice volledig opgelost. Let op: door de hitte van de pan blijft de temperatuur van de olie stijgen, ook nadat je deze van het vuur hebt gehaald. Haal de pan daarom al bij ca. 50 – 55 graden van het vuur en laat hem rustig verder stijgen naar 65 graden. De werking van de Glice wordt kleiner als je verder boven de 65 graden verhit. |
4
Klaar
|
Giet in sifon |
5
Klaar
|
Spuit schuim op |