0 0
Mandarijnen Bollen

Deel dit op jouw social media:

of kopieer gewoon de link om te delen
               

Ingrediënten

Hoeveelheid:
5 gram Calciumlactaat
5 gram Sodium alginaat
2 gram Xantana
1000 gram Water
400 gram Mandarijnen puree Mandarijnensap of een mandarijnen-smoothie zijn ook geschikt voor dit recept.

Mandarijnen Bollen

Techniek:
  • Moleculair

Een bol van mandarijn die in je mond uit elkaar knapt? Yes, dat kan met onze moleculair koken poeders sodium alginaat en calcium lactaat!

  • 3,5 uur
  • Serves 20
  • Gemiddeld
             

Ingrediënten

Kookinstructies

Delen

Mandarijnen komen in partjes, toch? Meestal wel, maar niet als je er moleculaire magie op los laat! Dan maak je plots van een mandarijn een eetbare bol die in je mond uit elkaar knapt. Hoe gaaf is dat… Je kunt er eindeloos mee variëren: bijvoorbeeld door een mandarijnen-bol in een cocktail te laten drijven. Of als decoratie naast een bol zelfgemaakt ijs te serveren. Of nog mooier, door de bollen als ‘eigeel’ op een bodem van yoghurtgelei te leggen en zo een ‘nep-ei’ voor een kinderfeestje te maken :). Kortom, aan de slag, dit wordt leuk!

Voor dit recept raden we je aan gebruik te maken van een siliconen mal om de bollen in te vormen en een geperforeerde lepel om de bollen mee uit het alginaatbad te scheppen. Voor het afwegen van de ingrediënten kun je het beste gebruik maken van een precisie weegschaal.

(Visited 3.728 times, 1 visits today)

Stappen

1
Klaar

Mandarijnen voorbereiden

Mix met een staafmixer de mandarijnen puree met calcium lactaat en xantana goed door elkaar. Zeef de massa met een fijne zeef of haal de massa door een kaasdoek.

2
Klaar

Invriezen

Plaats de bollen-mal op een plat oppervlak, zoals een snijplank (die in je vriezer past). Zo kun je straks de mal makkelijker in de vriezer zetten zonder dat het mengsel uit de mal loopt. Giet het mandarijnenmengsel in de bollen tot alle bollen gevuld zijn. Plaats de mal ca. 3 uur in de vriezer tot alle bollen helemaal bevroren zijn.

3
Klaar

Alginaatbad

Giet 1000 gram water in een hoge kom en doe er het sodium alginaat bij. Mix dit met de (goed schoongemaakte) staafmixer door elkaar en laat rusten tot alle bellen verdwenen zijn. Giet het mengsel door een fijne zeef in een platte bak. Zet tevens een bak met schoon water, een theedoek en je geperforeerde lepel klaar.

4
Klaar

Sferificatie

Haal de bevroren bollen uit de vriezer. Leg enkele bollen in het alginaatbad en laat ze ca. 2 a 3 minuten liggen, tot ze ontdooid zijn. Door de reactie van het sodium met het calcium vormt er nu een dun vliesje (een gel) aan de buitenkant van de bol, zodat de vloeistof binnen in de bol 'gevangen' zit. Dit proces heet 'sferificatie'.

5
Klaar

Spoelen

Haal de bollen met de geperforeerde lepel uit het alginaatbad zodra ze ontdooid zijn, spoel ze even af in schoon water en dep ze voorzichtig droog op de theedoek. Klaar om te serveren!

6
Klaar

Bewaren

Wil je de bollen al eerder maken en bewaren tot je ze gaat serveren? Dan kun je ze het beste in een bak met mandarijnensap leggen zodat er zo min mogelijk smaak verloren gaat. Bewaar de bollen vervolgens in de koelkast.

Team Sjef

Het team achter Sjef bestaat uit een stel hobby koks die genieten van een mooie maaltijd, goed klaargemaakt! Happy cooking!

vorige
Dessert – Mango & Kokos Traktatie
volgende
Abrikozenijs
previous
Dessert – Mango & Kokos Traktatie
next
Abrikozenijs