Ingrediënten
-
150 gram Bietensap
-
40 gram Balsamico azijn
-
1 gram Xantana
-
3.6 gram Calciumlactaat
-
2 gram Zout
-
600 gram Water
-
3 gram Sodium alginaat
-
klein stukje Blauwe kaasOm te schaven. Geitenkaas kan ook.
-
paar blaadjes Rozemarijn
-
paar druppeltjes Olijfolie
-
Speciaal kookgerei
-
Precisie weegschaal
-
Geperforeerde lepel
-
Mandoline
-
Ijsblokjeshouder is een prima alternatief Siliconen bolletjes vorm
Kookinstructies
Wow! Een kunstwerk om op te eten. Bovendien een prachtige combinatie van smaken. Zoet-zuur met wat geschaafde kaas. Zelf kiezen wij voor blauwe kaas, maar geitenkaas combineert ook briljant. De dieprode kleur maakt het uitermate geschikt als amuse bij een kerstdiner. Of Pasen. Of zomer. Eigenlijk kan dit altijd wel. Serveer deze amuse om indruk te maken bij vrienden, familie, of gewoon thuis. Omdat het kan.
De magie van de bollen komt door twee stofjes, calciumlactaat gluconaat en sodium alginaat. Samen creeëren ze een dun gel-laagje rond een vloeistof als ze met elkaar in aanraking komen, oftewel: sferificatie. De binnenkant van de vloeistof blijft vloeibaar en daar voegen we wat Xantana aan toe om de vloeistof iets steviger te maken. Hierdoor kun je langer genieten en verspreiden de smaken wat rustiger in de mond.
Probeer het zelf en geniet!
Stappen
1
Klaar
|
Afwegen |
2
Klaar
|
Mengen en blenden! |
3
Klaar
|
Vul de bollen |
4
Klaar
4 uur
|
Invriezen!Verplaats de bollen naar de vriezer en laat het geheel goed invriezen. Wij maken dit meestal een dag van tevoren zodat het de hele nacht kan vriezen. |
5
Klaar
|
Kaas invriezen |
6
Klaar
|
Maak het alginaat-bad |
7
Klaar
|
Zet alles klaar voor de magie |
8
Klaar
|
Doe de bollen in het alginaat badHaal voorzichtig één voor één de bevroren bollen uit de mal en stop ze in het sodium alginaat bad. Niet teveel tegelijk: zorg er voor dat ze elkaar niet aanraken. Roer voorzichtig met de geperforeerde lepel en keer ze ook even om zodat ze aan alle kanten goed in aanraking komen met het sodium bad. Dit is het moment waarbij het calcium lactaat en het sodium alginaat reageert en de bollen hun vorm behouden. |
9
Klaar
|
Spoel de bollen |
10
Klaar
|
Rasp de kaas |
11
Klaar
|
Serveer! |