0 0
Sous vide – Rib Eye

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Sous vide – Rib Eye

Features:
  • Grillen
  • Sous vide
Cuisine:
  • Medium

Ingredients

  • Speciale tools

Directions

Share

Minder vleeseten lijkt de enige realistische weg voorwaarts. Maar dat betekent niet dat we minder lekker vlees moeten eten. Integendeel zelfs. Wij kiezen ervoor om die enkele keer dat we vlees eten dan ook een prachtig stuk uit te zoeken bij de slager of Hanos en die perfect klaar te maken – Sous Vide, natuurlijk.

Vandaag hebben we een heerlijk stuk Rib eye. Die kun je natuurlijk op verschillende manieren bereiden, maar wij kiezen voor gemak en kwaliteit. Bovendien goed schaalbaar voor als je een grote groep eters hebt.

 

Het recept in 30 seconden:

(Visited 159 times, 4 visits today)

Steps

1
Done

Rib eye voorzien van zout en peper

Wij voegen graag zout en peper toe nog voordat hij de sous vide in gaat.

2
Done

Verwarm Sous Vide bad: 54 graden

Verwarm het sous vide bad op 54 graden. Hier kun je natuurlijk variëren, afhankelijk van hoe gaar je de Rib eye wenst. Wij kiezen voor 54 graden omdat wij Medium rare houden en wij de Rib eye na het garen nog flink verhitten in een grilpan. Hou de volgende waardes aan:

Rare: 50 - 54 graden
Medium rare: 54 - 58 graden
Medium: 58 - 62 graden
Medium well: 62 - 65 graden
Well done: 65 - 69 graden
3
Done

Plaats Rib eye in sous vide zak met olie en kruiden

Doe de Rib eye met een flinke scheut olijfolie in een sous vide zak. Wij voegen ook een takje tijm toe zodat de kruiden in het vlees kunnen trekken.

4
Done

Verwarm de Rib eye in het sous vide bad

Doe de sous vide zak met Rib eye voorzichtig in het water zodat alle lucht er uit gaat (je kunt natuurlijk ook vacummeren als je zo'n machine hebt) maar tegelijkertijd geen water in komt. Gaar de Rib eye gedurende de aanbevolen tijd. De duur is afhankelijk van de dikte. Voor deze Rib eye van 2 centimeter dik hebben we 1 uur genomen. Merk op dat je met sous vide garen prima wat langer kan blijven liggen.

5
Done

Haal de Rib eye uit het sous vide bad

Als de tijd verstreken is haal je de Rib eye uit het sous vide bad op een bord. Er komt altijd wat vocht vrij - dat is zowel de olijfolie als wat vocht uit de Rib eye zelf. Afhankelijk van de temperatuur (rare/medium rare/well done) zal dat minder (rare) of meer (well done) zijn.

Hieronder zie je het resultaat van onze medium rare Rib eye:

6
Done

Bereid de Rib eye voor op het grillen

Wij kiezen ervoor om de Rib eye te grillen: de maillardreactie zorgt voor het mooie krokante laagje op het vlees wat zowel de smaak als de structuur ten goede komt. Je kunt hier natuurlijk ook kiezen voor een barbecue (zo heet mogelijk) of een andere vorm zoals grillen in de oven of zelfs frituren.

Ter voorbereiding deppen we de Rib eye droog met een theedoek en kwasten het licht in met olijfolie.

7
Done

Grillen

Gril de Rib eye aan iedere kant ongeveer een minuut in een zo heet mogelijke pan:

8
Done

Verwarm wat boter met knoflook en tijm

Wij vinden de Rib eye het lekkerst met wat roomboter en knoflook en tijm. Verwarm hiervoor wat boter in een pan. Plet een knoflook zodat de smaken loskomen en bak die een minuut met een takje tijm in de boter. Roer zo nu en dan met een lepel om de smaken te mengen.

9
Done

Snij de Rib eye in stukken en serveer

Snij de Rib eye tot slot in mooie stukken en voeg ze bij de knoflook/tijm-boter. Dan is het tijd om te serveren. De liefhebber kan er zelf nog wat grove zoutkorrels overheen doen.

Dit - is - lekker!

Team Sjef

Het team achter Sjef bestaat uit een stel hobby koks die genieten van een mooie maaltijd, goed klaargemaakt! Happy cooking!

previous
Kabeljauw – sous vide
previous
Kabeljauw – sous vide