Ingrediënten
-
Rib eye
-
Olijfolie
-
Zout
-
Peper
-
Knoflook
-
Tijm
-
Speciale tools
-
Sous vide apparaat
Kookinstructies
Minder vleeseten lijkt de enige realistische weg voorwaarts. Maar dat betekent niet dat we minder lekker vlees moeten eten. Integendeel zelfs. Wij kiezen ervoor om die enkele keer dat we vlees eten dan ook een prachtig stuk uit te zoeken bij de slager of Hanos en die perfect klaar te maken – Sous Vide, natuurlijk.
Vandaag hebben we een heerlijk stuk Rib eye. Die kun je natuurlijk op verschillende manieren bereiden, maar wij kiezen voor gemak en kwaliteit. Bovendien goed schaalbaar voor als je een grote groep eters hebt.
Het recept in 30 seconden:
Tip: wil je eens wat andere smaken en texturen combineren? probeer dit eens met wat honing kaviaar !
Stappen
1
Klaar
|
Rib eye voorzien van zout en peper |
||||||||||
2
Klaar
|
Verwarm Sous Vide bad: 54 gradenVerwarm het sous vide bad op 54 graden. Hier kun je natuurlijk variëren, afhankelijk van hoe gaar je de Rib eye wenst. Wij kiezen voor 54 graden omdat wij Medium rare houden en wij de Rib eye na het garen nog flink verhitten in een grilpan. Hou de volgende waardes aan:
|
||||||||||
3
Klaar
|
Plaats Rib eye in sous vide zak met olie en kruiden |
||||||||||
4
Klaar
|
Verwarm de Rib eye in het sous vide badDoe de sous vide zak met Rib eye voorzichtig in het water zodat alle lucht er uit gaat (je kunt natuurlijk ook vacummeren als je zo'n machine hebt) maar tegelijkertijd geen water in komt. Gaar de Rib eye gedurende de aanbevolen tijd. De duur is afhankelijk van de dikte. Voor deze Rib eye van 2 centimeter dik hebben we 1 uur genomen. Merk op dat je met sous vide garen prima wat langer kan blijven liggen. |
||||||||||
5
Klaar
|
Haal de Rib eye uit het sous vide badAls de tijd verstreken is haal je de Rib eye uit het sous vide bad op een bord. Er komt altijd wat vocht vrij - dat is zowel de olijfolie als wat vocht uit de Rib eye zelf. Afhankelijk van de temperatuur (rare/medium rare/well done) zal dat minder (rare) of meer (well done) zijn. Hieronder zie je het resultaat van onze medium rare Rib eye: |
||||||||||
6
Klaar
|
Bereid de Rib eye voor op het grillenWij kiezen ervoor om de Rib eye te grillen: de maillardreactie zorgt voor het mooie krokante laagje op het vlees wat zowel de smaak als de structuur ten goede komt. Je kunt hier natuurlijk ook kiezen voor een barbecue (zo heet mogelijk) of een andere vorm zoals grillen in de oven of zelfs frituren. Ter voorbereiding deppen we de Rib eye droog met een theedoek en kwasten het licht in met olijfolie. |
||||||||||
7
Klaar
|
GrillenGril de Rib eye aan iedere kant ongeveer een minuut in een zo heet mogelijke pan: |
||||||||||
8
Klaar
|
Verwarm wat boter met knoflook en tijm |
||||||||||
9
Klaar
|
Snij de Rib eye in stukken en serveerSnij de Rib eye tot slot in mooie stukken en voeg ze bij de knoflook/tijm-boter. Dan is het tijd om te serveren. De liefhebber kan er zelf nog wat grove zoutkorrels overheen doen. Dit - is - lekker! Tip: wil je eens wat andere smaken en texturen combineren? probeer dit eens met wat honing kaviaar ! |