0 0
Warm Baileys ‘ijs’

Deel dit op jouw social media:

of kopieer gewoon de link om te delen
               

Ingrediënten

Hoeveelheid:
80 gram Koffie koude espressokoffie
70 gram Baileys of een andere koffielikeur naar keuze
50 gram Melk volle melk
10 gram Suiker
7 gram Methylcellulose
Speciaal kookgerei
Precisie weegschaal

Warm Baileys ‘ijs’

Techniek:
  • Moleculair

Denk je alles al eens gegeten te hebben, ontdek je plots dat ijs ook warm kan zijn...:)

  • 24 uur
  • Serves 4
  • Gemiddeld
             

Ingrediënten

  • Speciaal kookgerei

Kookinstructies

Delen

Ja echt, ijs waar damp vanaf komt. Een lepel met koud en warm ijs tegelijk in je mond, die vergeet je niet snel. Moeilijk om te maken? Nope, ultra-simpel en echt eenvoudig.

De tovertruc van dit warme ijs wordt veroorzaakt door methylcellulose. Dit is een bewerking van de stof cellulose, de meest voorkomende stof in ons plantenrijk. Cellulose zorgt mede voor de stevigheid van planten en bomen.

Methylcellulose is een magische stof om mee te koken. Waar andere stoffen als agar-agar en carrageen een gel vormen als ze afkoelen, is dat bij methylcellulose precies andersom. Juist bij verhitting (boven de ca. 70 graden) start de gel-vorming, wat gave toepassingen als ‘warm ijs’ mogelijk maakt.

(Visited 4.083 times, 1 visits today)

Stappen

1
Klaar

Zet alles klaar en meng ingrediënten

Mix alle ingrediënten met een garde of mixer in de maatbeker goed door elkaar.

2
Klaar

Laat mengsel een nacht afkoelen

Plaats de maatbeker een nachtje in de koelkast. Het mengsel moet tot minimaal 4 graden zijn afgekoeld. Op deze temperatuur is de methylcellulose volledig gehydrateerd: opgelost in de waterige elementen van het mengsel.

Laat je het mengsel niet tot 4 graden afkoelen, dan valt de bol ‘ijs’ als je hem straks loslaat in het warme water direct weer uit elkaar.

3
Klaar

Zet kookgerei klaar

Zet de volgende dag je ijslepel (of diepe lepel), een rol keuken- of toiletpapier en het koude mengsel klaar.

4
Klaar

Breng water aan de kook

Zet een pan water op het vuur, breng het water aan de kook en houd het daarna tegen de kook aan.

5
Klaar

Vul ijsschep

Schep het mengsel op je ijsschep en veeg de buitenkant van de lepel goed schoon.

6
Klaar

Hang ijsschep in water

Hang de ijsschep een minuut in het water. Het water mag nog net niet over het ijs-mengsel heen stromen. Door de warmte vormt het mengsel in de ijsschep al een gel-laag, waardoor hij zo een mooiere bal vormt en makkelijker los komt van de ijsschep. Laat de bol nu van je ijsschep af voorzichtig in het water glijden.

7
Klaar

Laat de gel vormen

Na ca. 3 minuten is de gelvorming compleet en komt je bol naar het oppervlakte drijven.

8
Klaar

Serveer direct

Schep de bol (of bollen) met een schuimspaan uit het water en serveer direct. Het liefst naast een bolletje koud ijs, heerlijk die contrasten tegelijk in je mond, wow!!

Team Sjef

Het team achter Sjef bestaat uit een stel hobby koks die genieten van een mooie maaltijd, goed klaargemaakt! Happy cooking!

Mega Fruit Bellen
vorige
Mega Fruit Bellen
Limoen Rookbellen
volgende
Limoen Rookbellen
Mega Fruit Bellen
previous
Mega Fruit Bellen
Limoen Rookbellen
next
Limoen Rookbellen