Ingrediënten
-
80 gram Koffiekoude espressokoffie
-
70 gram Baileysof een andere koffielikeur naar keuze
-
50 gram Melkvolle melk
-
10 gram Suiker
-
7 gram Methylcellulose
-
Speciaal kookgerei
-
Precisie weegschaal
Kookinstructies
Ja echt, ijs waar damp vanaf komt. Een lepel met koud en warm ijs tegelijk in je mond, die vergeet je niet snel. Moeilijk om te maken? Nope, ultra-simpel en echt eenvoudig.
De tovertruc van dit warme ijs wordt veroorzaakt door methylcellulose. Dit is een bewerking van de stof cellulose, de meest voorkomende stof in ons plantenrijk. Cellulose zorgt mede voor de stevigheid van planten en bomen.
Methylcellulose is een magische stof om mee te koken. Waar andere stoffen als agar-agar en carrageen een gel vormen als ze afkoelen, is dat bij methylcellulose precies andersom. Juist bij verhitting (boven de ca. 70 graden) start de gel-vorming, wat gave toepassingen als ‘warm ijs’ mogelijk maakt.
Stappen
1
Klaar
|
Zet alles klaar en meng ingrediënten |
2
Klaar
|
Laat mengsel een nacht afkoelenPlaats de maatbeker een nachtje in de koelkast. Het mengsel moet tot minimaal 4 graden zijn afgekoeld. Op deze temperatuur is de methylcellulose volledig gehydrateerd: opgelost in de waterige elementen van het mengsel. Laat je het mengsel niet tot 4 graden afkoelen, dan valt de bol ‘ijs’ als je hem straks loslaat in het warme water direct weer uit elkaar. |
3
Klaar
|
Zet kookgerei klaar |
4
Klaar
|
Breng water aan de kook |
5
Klaar
|
Vul ijsschep |
6
Klaar
|
Hang ijsschep in waterHang de ijsschep een minuut in het water. Het water mag nog net niet over het ijs-mengsel heen stromen. Door de warmte vormt het mengsel in de ijsschep al een gel-laag, waardoor hij zo een mooiere bal vormt en makkelijker los komt van de ijsschep. Laat de bol nu van je ijsschep af voorzichtig in het water glijden. |
7
Klaar
|
Laat de gel vormen |
8
Klaar
|
Serveer direct |