6 2
Mojito Bollen

Deel dit op jouw social media:

of kopieer gewoon de link om te delen
               

Ingrediënten

Hoeveelheid:
150 gram Mojito je kunt iedere andere (alcoholhoudende) drank gebruiken die je wilt
3 gram Calciumlactaat
3 gram Sodium alginaat
600 gram Water
een paar blaadjes Munt
Speciaal kookgerei
Precisie weegschaal
Geperforeerde lepel
Siliconen bolletjes vorm een ijsblokjeshouder is een prima alternatief

Mojito Bollen

Techniek:
  • Moleculair

Met deze verbluffende amuse zet je perfect de toon voor de rest van het diner...

  • 2.5 uur
  • Serves 4
  • Gemiddeld
             

Ingrediënten

  • Speciaal kookgerei

Kookinstructies

Delen

Ja, dit is stoer! En lekker. Een bolletje Mojito met een drijvend blaadje munt in de bol. En als je de tanden er in zet… BOEM! Een heerlijke Mojito-explosie in je mond, wauw! De techniek? Sferificatie. We leggen het uit.

Stel je voor, je loopt binnen bij een diner en de gastheer/dame geeft je een lepel met daarop alleen een transparante bol met erin een drijvend muntblaadje. Je stopt hem in je mond, bijt erop en plots, KABOEM! Een stoot mojito knalt over je tong, alle smaakpapillen staan direct op scherp en je verwachting van de rest van het diner is hooggespannen. Zo begint voor ons een ultieme culinaire avond…

Deze magie regel je door twee stofjes bij elkaar te mengen, calciumlactaat gluconaat en sodium alginaat. Calciumlactaat is een zout en alginaat een gedroogd zeewier. Samen creeëren ze een dun gellaagje rond een vloeistof als ze met elkaar in aanraking komen. De binnenkant van de vloeistof blijft vloeibaar, waardoor je dit soort culinaire grappen kunt maken. Deze techniek wordt ook wel sferificatie genoemd. Wat onhandig vertaald uit het Engelse spherification.

Door in dit recept de mojito (of welke andere drank je maar wilt) eerst te mengen met het (smaakloze) zout, daarna als bolletjes in te vriezen en vervolgens in bevroren toestand met het zeewier in aanraking te brengen zorg je voor mooie ronde vormen. Heb je geen siliconen mal (zoals we in dit recept gebruiken), no worries, met een ijsblokjes-bakje lukt het ook prima.

(Visited 25.217 times, 1 visits today)

Stappen

1
Klaar

Meng Mojito en calciumlactaat

Roer de Mojito en het calciumlactaat in een schenkkan goed door elkaar tot het calciumlactaat volledig is opgelost.

2
Klaar

Snij en vul met munt

Snij de verse munt in kleine strookjes. Leg de mal op een harde ondergrond, bijvoorbeeld een snijplank. Op deze manier kun je hem straks goed naar de vriezer transporteren. Vul de gaten in de mal met de muntblaadjes.

3
Klaar
2 uur

Vul bolletjes-mal

Vul nu alle gaten in je mal op met het mojito-calciumlactaat mengsel. Plaats de mal twee uurtjes in de vriezer.

Heb je geen mal voor de bolletjes, dan kun je ook prima een ijsblokjeshouder als alternatief gebruiken.

4
Klaar

Maak alginaatbad

Vul een hoge maatbeker met 600 gram water en voeg hier 3 gram sodium alginaat aan toe. Mix het alginaat goed door het water zodat er geen klonten meer inzitten. Giet het water-alginaat mengsel vervolgens uit in een bak met platte bodem en laat 15 minuten rusten. Hierdoor verdwijnen de luchtbellen, wat straks een beter resultaat geeft.

5
Klaar

Zet benodigdheden klaar

Zet na twee uur je apparatuur klaar voor de laatste fase van dit bizarre recept:

- het alginaat-bad
- een bak met koud, schoon kraanwater
- een lepel met gaatjes
- een schone theedoek
- de bevroren mojito-bollen

6
Klaar

Leg de bollen in het bad

Leg de bevroren bollen in het alginaat-bad. De kunst is nu om ze de eerste ca. 30 seconden af en toe met de lepel te bewegen zodat ze niet aan de bodem vast vriezen. De bollen mogen elkaar echter niet raken, dan kleven ze aan elkaar.

De bollen ontdooien in ongeveer 3 minuten volledig in het alginaat-bad.

7
Klaar

Maak de bollen af

Schep de bollen na 3 minuten voorzichtig uit het alginaat-bad en dep ze droog met de schone doek. Leg ze nu in het kraanwater om al het alginaat van ze af te spoelen. Roer met de gaatjes-lepel rustig door het water om de bollen volledig schoon te maken.

8
Klaar

Geniet!

En hop, heuse bollen van mojito die in je mond uit elkaar knallen, perfect als amuse om de smaakpapillen even flink te prikkelen, enjoy!

Team Sjef

Het team achter Sjef bestaat uit een stel hobby koks die genieten van een mooie maaltijd, goed klaargemaakt! Happy cooking!

Isomalt Eetbaar Glas
vorige
Eetbaar glas
Suiker Decoraties
volgende
Suiker Decoraties
Isomalt Eetbaar Glas
previous
Eetbaar glas
Suiker Decoraties
next
Suiker Decoraties