Ingrediënten
-
200 gram Suiker
-
Speciaal kookgerei
-
is optioneel, zonder gaat het ook prima. Gewoon goed kijken naar de kleur van de suiker... Thermometer
Kookinstructies
Suiker. Old skool suiker. Dat en een beetje hitte upgraden je standaard dessert naar een 3-sterren niveau. In een paar minuten heb je de meest creatieve decoraties voor elkaar!
Door het verhitten van suiker ontstaat karamellisatie, een vorm van oxidatie. Dit proces geeft veel ingrediënten bij verhitting een specifieke notige smaak en een bruine kleur. Hier gebruiken we dit proces om witte suiker vloeibaar te maken, en net voordat het weer stolt er allerlei gave vormen mee te creëren.
Stappen
1
Klaar
|
Meng water en suiker |
2
Klaar
|
Verwarm tot 175 graden |
3
Klaar
|
Vet vormen in |
4
Klaar
|
Laat suiker koelen |
5
Klaar
|
Maak vormpjesOm een ‘karamel-mandje’ te maken vorm je met een lepel slierten karamel over een vettige opscheplepel. Zorg ervoor dat je in alle richtingen slierten maakt die elkaar overlappen, dan blijft het ‘mandje’ goed intact. Laat ca. 10 minuten afkoelen en draai het karamel-mandje dan voorzichtig van de opscheplepel af. Super om bolletjes ijs in te serveren! |
6
Klaar
|
Alternatieve vormenEen andere methode om een suiker-decoratie te maken is door simpelweg vormen te maken op een stuk bakpapier. Des te meer verbindingen je maakt tussen de karamel-slierten, des te groter de kans dat je decoratie stand houdt. Laat ook hier de karamel ca. 10 minuten afkoelen voordat je ‘m van het bakpapier af haalt. |
7
Klaar
|
Nog meer alternatievenEen mooie karamel-spiraalvorm krijg je door de karamel om een aanzettstaal (of andere ronde ijzeren vorm) te draaien. De karamel moet hiervoor als dikke appelstroop aanvoelen (hij is dan bijna al volledig gestold). Als de karamel nog te vloeibaar is zakken de lussen naar beneden en krult de karamel niet mooi om het aanzetstaal heen. |
8
Klaar
|
Klaar! |
9
Klaar
|
Schoonmaken? |