3 0
Suiker Decoraties

Deel dit op jouw social media:

of kopieer gewoon de link om te delen
               

Ingrediënten

Hoeveelheid:
200 gram Suiker
Speciaal kookgerei
is optioneel, zonder gaat het ook prima. Gewoon goed kijken naar de kleur van de suiker... Thermometer

Suiker Decoraties

De ideale basis voor een desert, en snel te maken ook nog!

  • 25 minuten
  • Serves 8
  • Gemiddeld
             

Ingrediënten

  • Speciaal kookgerei

Kookinstructies

Delen

Suiker. Old skool suiker. Dat en een beetje hitte upgraden je standaard dessert naar een 3-sterren niveau. In een paar minuten heb je de meest creatieve decoraties voor elkaar!

Door het verhitten van suiker ontstaat karamellisatie, een vorm van oxidatie. Dit proces geeft veel ingrediënten bij verhitting een specifieke notige smaak en een bruine kleur. Hier gebruiken we dit proces om witte suiker vloeibaar te maken, en net voordat het weer stolt er allerlei gave vormen mee te creëren.

(Visited 36.773 times, 3 visits today)

Stappen

1
Klaar

Meng water en suiker

Giet een scheutje water bij de suiker en zet de pan op medium vuur. Door de suiker smelt de suiker wat geleidelijker, wat prettiger werkt.

2
Klaar

Verwarm tot 175 graden

Breng de suiker al roerend (!) aan de kook tot de temperatuur ca. 175 graden is, of de karamel een lichtbruine kleur heeft. Haal de pan dan direct van het vuur om af te koelen.

3
Klaar

Vet vormen in

Maak een stuk keukenpapier met olie wat vettig en wrijf daar de ijzeren vormen mee in waarmee je de decoraties wilt maken.

4
Klaar

Laat suiker koelen

Laat de karamel afkoelen tot ca. 120 graden, of tot de substantie net iets vloeibaarder dan appelstroop is.

5
Klaar

Maak vormpjes

Om een ‘karamel-mandje’ te maken vorm je met een lepel slierten karamel over een vettige opscheplepel. Zorg ervoor dat je in alle richtingen slierten maakt die elkaar overlappen, dan blijft het ‘mandje’ goed intact.

Laat ca. 10 minuten afkoelen en draai het karamel-mandje dan voorzichtig van de opscheplepel af. Super om bolletjes ijs in te serveren!

6
Klaar

Alternatieve vormen

Een andere methode om een suiker-decoratie te maken is door simpelweg vormen te maken op een stuk bakpapier. Des te meer verbindingen je maakt tussen de karamel-slierten, des te groter de kans dat je decoratie stand houdt.

Laat ook hier de karamel ca. 10 minuten afkoelen voordat je ‘m van het bakpapier af haalt.

7
Klaar

Nog meer alternatieven

Een mooie karamel-spiraalvorm krijg je door de karamel om een aanzettstaal (of andere ronde ijzeren vorm) te draaien. De karamel moet hiervoor als dikke appelstroop aanvoelen (hij is dan bijna al volledig gestold). Als de karamel nog te vloeibaar is zakken de lussen naar beneden en krult de karamel niet mooi om het aanzetstaal heen.

8
Klaar

Klaar!

En zo heb je in een paar minuten een set prachtige suiker-decoraties! Die overigens prima een paar uur gewoon op het aanrecht te bewaren zijn. Zorg er alleen voor dat ze niet in aanraking met vocht komen, dan ‘smelten’ ze.

9
Klaar

Schoonmaken?

Schoonmaken… No problem! Gewoon alles waar de suiker aan vast zit in het steelpannetje leggen, onder water zetten en de volgende dag spoel je alles zo af. Suiker lost immers op in water zoals je in stap 1 al zag…

Team Sjef

Het team achter Sjef bestaat uit een stel hobby koks die genieten van een mooie maaltijd, goed klaargemaakt! Happy cooking!

Mojito bol - bolvorming
vorige
Mojito Bollen
Zelfgemaakte Vlaamse Frieten
volgende
Easy Frieten
Mojito bol - bolvorming
previous
Mojito Bollen
Zelfgemaakte Vlaamse Frieten
next
Easy Frieten