Ingrediënten
-
1 kilo Aardappelkies een bloemige, kruimige soort
-
ca. twee liter Zonnebloemolie
Kookinstructies
Zelfgemaakte friet ingewikkeld? No way! Sjef’s hack-service laat je zien hoe je in een paar minuten Oma’s nostalgische ambachtelijke dikke frieten op tafel zet. Crunch!
Stappen
1
Klaar
|
Kies en spoel aardappelenKies (kruimige) aardappelen van groot formaat, die zoveel mogelijk ook hetzelfde formaat hebben. Op die manier krijg je allemaal mooie, lange en dikke frieten. Spoel de aardappels schoon. |
2
Klaar
|
Snij frietenSnij de aardappels, zonder ze te schillen (!), in gelijke frieten. Handige stappen daarin zijn: - snij de aardappel in de breedte horizontaal door in het midden |
3
Klaar
|
Spoel frietenDoe de frieten in een bak water zodat ze niet verkleuren en spoel ze goed schoon |
4
Klaar
|
Droog frieten en leg in panDep de frieten droog met een theedoek en leg ze in een pan met dikke bodem. LET OP: doe niet teveel frieten tegelijk in de pan, dan duurt het bakken zeer lang. Vuistregel is ongeveer frieten tot 1/3 van de pan. |
5
Klaar
|
Voeg olie toeVoeg ca. 2 liter olie toe. Je kunt kiezen voor een reukloze olie zoals arachideolie, maar zonnebloemolie werkt ook prima. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor frituren. Op deze temperatuur kunnen schadelijke stoffen, zoals PAK's, ontstaan. Hoe vaker of langer extra vierge olijfolie wordt verhit, hoe meer PAK's worden gevormd. De gewone olijfolie is zuiverder en daardoor beter geschikt voor frituren mocht je met olijfolie willen werken. |
6
Klaar
|
Bak de frietenZet het vuur onder de pan aan op de hoogste stand en roer de frieten af en toe goed om. |
7
Klaar
|
Let op de kleurLaat de frieten simpelweg bakken tot ze mooi bruin zijn. Blijf af en toe roeren tot ze helemaal klaar zijn. |
8
Klaar
|
Schep friet uitAls de frieten klaar zijn leg je ze op keukenpapier om uit te lekken. |
9
Klaar
|
Smakelijk!Bestrooi de frieten met lekker zeezout en serveer met een (natuurlijk zelfgemaakte) mayonaise, enjoy! |