1 0
Eetbaar glas

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
200 gram Isomalt
Olijfolie
Speciaal kookgerei
Thermometer
Metalen buisje

Eetbaar glas

Features:
  • Moleculair

Ja, het staat er echt. Eetbaar glas... Genieten zonder je te snijden!

  • 30 minuten
  • Serves 10
  • Hard

Ingredients

  • Speciaal kookgerei

Directions

Share

Zin in echt spektakel? Start je diner dan eens met olijfolie in (eetbare) glasamuses! Serveer ze als bonbon (smaakt heerlijk als je echt goede extra virgin olijfolie gebruikt!) of als über-mooie manier om je salade-dressing te serveren. Voordeel is dat je de dressing zo pas op het laatste moment over je sla giet, blijft je slaatje lekker knapperig van…

Isomalt is een kunstmatige zoetstof, gemaakt van bieten. Men gebruikt het voornamelijk voor het maken van allerlei suiker-vormen. Het voordeel ten opzichte van gewone kristalsuiker is dat Isomalt transparant blijft bij verhitting, minder snel vocht opneemt (en daardoor langer zijn vorm behoudt), maar half zo zoet is als suiker en een grotere flexibiliteit dan suiker heeft tijdens het bewerken. Mooi spul dus!

(Visited 8.473 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Zet alles klaar

Naast de metalen buis en thermometer is het ook aan te raden een dikke handschoen te gebruiken. De metalen buis gaat straks namelijk lekker heet worden...

2
Done

Weeg Isomalt af

Weeg zo’n 150 gram Isomalt af, de precieze hoeveelheid maakt niet uit, als je maar minimaal 1 cm. gesmolten Isomalt straks in je pannetje hebt. Voeg hier zo’n 20 ml. water aan toe, dit zorgt ervoor dat de Isomalt geleidelijker warm wordt.

3
Done

Verwarm tot 166 graden

Knal de Isomalt met het water in een steelpannetje met stevige bodem en zet op een laag tot medium vuurtje. De truc is om de Isomalt langzaam te verwarmen tot 166 graden. Op dat moment zijn alle ‘suikers’ gesmolten. Breng de Isomalt en het water al roerend aan de kook: eerst wordt de Isomalt waterig en transparant, en gaat vanaf ca. 120 graden lekker borrelen.

4
Done

Laat koelen

Hang een thermometer in de Isomalt en haal de pan van het vuur als de temperatuur 166 graden heeft bereikt. Laat de Isomalt nu weer afkoelen tot 90 graden. Tussen 90 en 78 graden is de Isomalt op de perfecte temperatuur om er (eetbaar) glas van te vormen.

5
Done

Zet benodigdheden klaar

Verzamel tijdens het koelen alle spulletjes die je nodig hebt:

- een kommetje met daarin de olijfolie
- een lepel waarmee je de olijfolie op de Isomalt kunt gieten
- een hittebestendige handschoen
- een siliconen mat of als alternatief een strook bakpapier.
- een bord met zout. Hierop zet je de glasvormen als ze klaar zijn om contact met water/vocht te voorkomen

6
Done

Maak Isomalt 'filmpje'

Als de Isomalt is afgekoeld tot 90 graden zet je de metalen buis in de pan. Doe je handschoen aan en til de buis heel langzaam uit de Isomalt tot aan de onderkant van de buis een dun laagje (een ‘filmpje’) Isomalt vormt.

7
Done

Hou de buis met het filmpje Isomalt nu ca. 2 cm. boven de siliconen mat of het bakpapier. Schep met je andere hand een lepel(tje) olijfolie (of dressing of andere op olie gebaseerde vloeistof) op en giet dit langzaam in de buis.

Zodra de olijfolie de Isomalt raakt begint deze snel te stollen. Door het gewicht van de Isomalt zakt het midden van het ‘filmpje’ langzaam naar beneden en vormt een bol. Laat deze bol op de mat/bakpapier rusten en til langzaam de buis omhoog. Het resterende deel van het filmpje vormt nu een conische vorm boven de bol.

Begeleid met je hand de vorming van het ‘glas’; de Isomalt stolt binnen enkele seconden, het zal even oefening vergen totdat je de perfecte snelheid hebt gevonden.

Let op: til de buis langzaam naar boven zodra je de olijfolie er in giet. Ga je te snel, dan gebeurt dit:

8
Done

Presentatie

Water is de grootste vijand voor je nieuwe Isomalt-creaties. Presenteer ze daarom bijvoorbeeld op een laagje mooi zeezout:

9
Done

Bewaren

Wil je ze voor langere tijd opslaan, dan heb je twee opties:

- in een grote pot (olijf)olie die luchtdicht af te sluiten is
- in een luchtdichte bak waar je een zakje droogmiddel aan toevoegt

Team Sjef

Het team achter Sjef bestaat uit een stel hobby koks die genieten van een mooie maaltijd, goed klaargemaakt! Happy cooking!

Perfecte Steak Sous Vide
previous
De Perfecte Steak – sous vide
Mojito bol - bolvorming
next
Mojito Bollen
Perfecte Steak Sous Vide
previous
De Perfecte Steak – sous vide
Mojito bol - bolvorming
next
Mojito Bollen