Ingrediënten
-
200 gram Isomalt
-
Olijfolie
-
Speciaal kookgerei
-
Thermometer
-
Metalen buisje
Kookinstructies
Zin in echt spektakel? Start je diner dan eens met olijfolie in (eetbare) glasamuses! Serveer ze als bonbon (smaakt heerlijk als je echt goede extra virgin olijfolie gebruikt!) of als über-mooie manier om je salade-dressing te serveren. Voordeel is dat je de dressing zo pas op het laatste moment over je sla giet, blijft je slaatje lekker knapperig van…
Isomalt is een kunstmatige zoetstof, gemaakt van bieten. Men gebruikt het voornamelijk voor het maken van allerlei suiker-vormen. Het voordeel ten opzichte van gewone kristalsuiker is dat Isomalt transparant blijft bij verhitting, minder snel vocht opneemt (en daardoor langer zijn vorm behoudt), maar half zo zoet is als suiker en een grotere flexibiliteit dan suiker heeft tijdens het bewerken. Mooi spul dus!
Stappen
1
Klaar
|
Zet alles klaar |
2
Klaar
|
Weeg Isomalt afWeeg zo’n 150 gram Isomalt af, de precieze hoeveelheid maakt niet uit, als je maar minimaal 1 cm. gesmolten Isomalt straks in je pannetje hebt. Voeg hier zo’n 20 ml. water aan toe, dit zorgt ervoor dat de Isomalt geleidelijker warm wordt. |
3
Klaar
|
Verwarm tot 166 gradenKnal de Isomalt met het water in een steelpannetje met stevige bodem en zet op een laag tot medium vuurtje. De truc is om de Isomalt langzaam te verwarmen tot 166 graden. Op dat moment zijn alle ‘suikers’ gesmolten. Breng de Isomalt en het water al roerend aan de kook: eerst wordt de Isomalt waterig en transparant, en gaat vanaf ca. 120 graden lekker borrelen. |
4
Klaar
|
Laat koelen |
5
Klaar
|
Zet benodigdheden klaarVerzamel tijdens het koelen alle spulletjes die je nodig hebt: - een kommetje met daarin de olijfolie |
6
Klaar
|
Maak Isomalt 'filmpje'Als de Isomalt is afgekoeld tot 90 graden zet je de metalen buis in de pan. Doe je handschoen aan en til de buis heel langzaam uit de Isomalt tot aan de onderkant van de buis een dun laagje (een ‘filmpje’) Isomalt vormt. |
7
Klaar
|
Hou de buis met het filmpje Isomalt nu ca. 2 cm. boven de siliconen mat of het bakpapier. Schep met je andere hand een lepel(tje) olijfolie (of dressing of andere op olie gebaseerde vloeistof) op en giet dit langzaam in de buis. Zodra de olijfolie de Isomalt raakt begint deze snel te stollen. Door het gewicht van de Isomalt zakt het midden van het ‘filmpje’ langzaam naar beneden en vormt een bol. Laat deze bol op de mat/bakpapier rusten en til langzaam de buis omhoog. Het resterende deel van het filmpje vormt nu een conische vorm boven de bol. Begeleid met je hand de vorming van het ‘glas’; de Isomalt stolt binnen enkele seconden, het zal even oefening vergen totdat je de perfecte snelheid hebt gevonden. Let op: til de buis langzaam naar boven zodra je de olijfolie er in giet. Ga je te snel, dan gebeurt dit: |
8
Klaar
|
Presentatie |
9
Klaar
|
BewarenWil je ze voor langere tijd opslaan, dan heb je twee opties: - in een grote pot (olijf)olie die luchtdicht af te sluiten is |