Ingrediënten
-
200 gram Tomatenpuree
-
200 gram Glucosestroop
-
200 gram Azijn
-
40 gram Suiker
-
15 gram Zout
-
1.4 gram Xantana
-
1 gram Ve-tsin
-
0.4 gram Kruidnagelongeveer 4 kruidnagels
-
Speciaal kookgerei
-
Precisie weegschaal
-
(optioneel) Sifon
Kookinstructies
Wat is het ultieme hoogtepunt voor een sjef-kok? Precies. Een product uit de supermarkt zelf kunnen namaken, maar dan beter. Dit simpele ketchup-recept verslaat alle rode Heinz-flesjes met gemak, uitproberen dus!
Deze ketchup-variant heeft als basis de usual suspects zoals tomatenpuree, azijn, suiker, zout en specerijen (kruidnagel en ve-tsin). Maar daarmee heb je nog geen ketchup… Die lobbige structuur creëren we hier door er glucosestroop aan toe te voegen. Glucosestroop is een oplossing van druivensuiker in water in de verhouding 1:1. Inkoken tot stroopdikte en hoppa, klaar.
Als finishing touch voegen we in dit recept een klein beetje xantana toe. Dit zorgt ervoor dat alle ingrediënten goed gebonden blijven. En daarmee voorkom je dat het vocht zich van de vastere ingrediënten scheidt. Nooit meer dus dat waterige eerste scheutje wat iedereen kent die wel eens ketchup uit een fles schenkt…
Stappen
1
Klaar
|
Vijzel kruidnagels |
2
Klaar
|
Voeg ingrediënten toe |
3
Klaar
|
Voeg glucosestroop toe |
4
Klaar
|
Blend en voeg xantana toe |
5
Klaar
|
Giet over in spuitfles |