0 0
100% Vegan Burger

Deel dit op jouw social media:

of kopieer gewoon de link om te delen
               

Ingrediënten

2 x 400 gram blikjes Zwarte bonen
25 gram Easy binder
1/2 theelepel Gerookte paprikapoeder
500 gram Champignon Kastantje Champignons zijn het lekkerst
8 gram Zout
250 gram Water
1 potje Zongedroogde tomaten
Voor de burger:
1 stuks Tomaten in hele dunne schijfjes
1 rode Ui in hele dunne schijfjes
1 plak per burger Vegan kaas
Tomaten ketchup Wellicht zelf maken? Recept staat op onze site!
1 hamburger broodje per burger Brood

100% Vegan Burger

Techniek:
  • Moleculair

Geen vlees, geen vis, geen vega, maar een smaakvolle 100% vegan burger!

  • 24 uur
  • Makkelijk
             

Ingrediënten

  • Voor de burger:

Kookinstructies

Delen

In dit recept maken we een volledig 100% vegan hamburger met smaak, structuur, ‘gesmolten kaas’ en al. Ok, laten we eerlijk zijn naar elkaar: vegan burgers zijn geen hamburgers en andersom. Maar, als we het idee loslaten dat de burger op een hamburger moet lijken qua smaak en structuur gaat er een wereld aan creatieve culinaire ideeën voor je open. Dus we richten ons hier op het maken van een zeer smaakvolle vegan burger. Je kunt overigens naar hartelust variëren met de aanvullende ingrediënten natuurlijk.

Wat maakt het zo lastig om een goede vegan burger te maken? Nou, alleen groente blijft slecht aan elkaar plakken en veel klassieke bindmiddelen maken toch ook weer gebruik van dierlijke producten. Zelfs in hamburgers worden vaak nog een ei (!), met soms wat melk (!) en brood gedaan om het beter met elkaar te laten binden. Ook transglutaminase is een bekend bindmiddel dat veelvuldig gebruikt wordt bij het aan elkaar plakken van stukken vlees en vis (die prachtige varkenshaasjes in de supermarkt zijn zelden uit een stuk opgebouwd maar mooi aan elkaar geplakt). Ook wij hebben transglutaminase in onze voorraad en dat werkt als een trein, máár… transglutaminase bevat ook dierlijke producten – dus niet toepasbaar voor onze 100% vegan burger.

Wat gebruiken we dan wel?

  • Bindmiddel: Easy Binder, een vegan-friendly bindmiddel
  • Basis: (Kastanje) champignons en bruine bonen als de basis, die we zowel roosteren, alsook de helft blenden.
  • Structuur: geroosterde bonen en klein gesneden zongedroogde tomaten (die hebben van zichzelf al een vleesachtige structuur)
  • Kaas: Vegan friendly kaas-vervanger

Aan de slag!

(Visited 1.361 times, 1 visits today)

Stappen

1
Klaar
20 min.

De basis: rooster de bonen en champignons

De basis bestaat uit zwarte bonen en kastanje champignons.

  • Spoel de bonen af onder koud water
  • maak de champignons schoon (verwijder het zand - niet onder water afspoelen)
  • Doe vervolgens de helft van de bonen op een bakplaat bedekt met bakpapier - bewaar de andere helft voor straks
  • doe alle champignons op een andere bakplaat met bakpapier.
  • Rooster de bonen en de champignons voor 20 minuten op 180 graden.
2
Klaar
10 min.

Bonen en champignons laten afkoelen

In de oven breken de bonen langzaam open en drogen een beetje uit. Dat is goed. De champignons verschrompelen wat en verliezen hun vocht. Ook dat is goed. Na afloop heb je twee bakplaten vol met gerimpelde en opengebarsten ingrediënten.

3
Klaar
10 minuten

Maak de burgerbasis

De burger bestaat uit een gladde mix wat alles aan elkaar bindt en losse stukjes om structuur aan te brengen. We gaan eerst aan de slag met de basis. Wij gebruiken daarvoor een blender, maar een goede keukenmachine of staafmixer kan ook.

  • Doe alle champignons in de blender.
  • Voeg het water toe
  • Voeg de Easy Binder toe
  • Voeg het zout en de paprikapoeder toe
  • Doe de andere helft van de bonen (die niet in de oven zijn geweest)
  • Blend het geheel totdat alles goed gemengd is. Het hoeft niet helemaal glad te zijn, maar alles moet wel goed gemengd zijn

4
Klaar

Meng de burgerbasis met de andere ingrediënten

Doe de burgerbasis in een grote kom en voeg de gedroogde bonen toe en eventuele andere ingrediënten. Wij kiezen voor zongedroogde tomaten die we klein snijden (maar bewust niet mee door de blender doen om structuur te geven aan de burger). Meng de zongedroogde tomaten, de bonen en burgerbasis met een spatel tot één mengsel. "Het oog wil ook wat" laten we even voor wat het is - het ziet er op het moment gewoon niet uit. Komt goed.

5
Klaar
20 minuten

Laat het mengsel afkoelen in de koelkast

Laat de basis eerst 20 minuten afkoelen in de koelkast. De Easy Binder stolt het geheel iets waardoor de volgende stap wat makkelijker is. Als alles te vloeibaar is, wordt het lastiger om eer een goede 'worst' van te maken.

6
Klaar

Rol de burgerbasis in plastic folie tot een dikke ronde 'worst'

Rol een flink stuk vershoudfolie uit. Bij voorkeur gebruik je professionele vershoudfolie die breder en steviger is dan de huis-tuin-en-keuken folie, maar als dat niet lukt kun je twee stroken naast elkaar doen zoals we hier laten zien. We gaan de burgerbasis als een soort 'worst' oprollen en laten stollen. Straks gaan we burgers 'snijden' van de 'worst', dus de dikte geeft aan hoe breed de burgers worden.

Aan de slag:

  • Leg de vershoudfolie klaar
  • Leg de burgerbasis op het folie
  • Rol voorzichtig heen en weer tot er een ronde 'worst' ontstaat
  • Rol het geheel steeds verder en strakker op.
  • Knijp voorzichtig aan de zijkanten zodat de inhoud meer op spanning komt te staan (denk aan de verse soepen verpakt als een 'worst' die je bij sommige supermarkten en slagers ziet).
  • Met een satéprikker prik je gaatjes om de luchtbellen weg te werken, waarna je het nog meer onder spanning brengt
  • Voeg meerdere lagen folie totdat je een mooie strakke worst hebt
  • Tot slot: maak de uiteinden vast zodat het onder spanning blijft

Merk op: als hij onvoldoende onder spanning staat, zal hij inzakken en krijg je meer ovale burgers dan rond.

7
Klaar
24 uur

Laat het 24 uur afkoelen in de koelkast

Laat de burgerbasis nu 24 uur koelen in de koelkast. Je kunt de eerste twee of drie uur een paar keer kijken of hij inzakt. In dat geval kun je het een beetje draaien zodat hij goed rond wordt. Na een uur of 3 zal hij qua vorm niet meer veranderen maar gaat het koeling en stollingsproces verder.

8
Klaar

Na 24 uur: snij de vegan burgers

Na 24 uur kun je de basis snijden en voilà: je vegan burger is geboren! Je kunt goed zien dat de burgerbasis en de grof gesneden bonen en zongedroogde tomaten een mooie structuur geven.

9
Klaar

Mise-en-place voor het broodje vegan burger

Maak alles klaar voor de burger:

  • Pak de broodjes, en grill ze kort voor een knapperige korst
  • Snij de tomaat in dunne plakken
  • Snij de rode in dunne ringen (wij houden niet zo van de rauwe ui, dus wij fruiten het 10 minuten op laag vuur)
  • Zet de Ketchup klaar (beter nog: maak zelf je eigen ketchup!)
  • Pak wat sla blaadjes
  • Pak wat vegan kaas - wij vonden de Vegan Deli - Smoked goed passen bij de burgers
10
Klaar
10 min.

De vegan burgers bakken of grillen

In de pan of op de barbecue, aan jou de keus.
Maak de pan (of bbq) goed heet en bak de vegan burger in totaal 10 minuten (5 minuten per kant) zodat er een mooi knapperige laagje op komt. De laatste 3 minuten kan je de vegan "kaas" mee bakken en met de deksel er op laten smelten. Dan is het eindelijk zo ver!

11
Klaar

Maak je vegan burger!

Nu is het een kwestie van stapelen en toevoegen wat je zelf lekker vindt.
Ons voorstel is simpel en effectief:

  • Leg de broodjes klaar
  • Laagje ketchup
  • Vegan burger met gesmolten vegan 'kaas'
  • Tomaten
  • Ui ringen
  • Sla blaadjes

Done!
Je kunt natuurlijk zelf nog van alles toevoegen. Denk aan: augurken, avocado, guacamole, mango-chutney, etc...

12
Klaar

Eet smakelijk!

Team Sjef

Het team achter Sjef bestaat uit een stel hobby koks die genieten van een mooie maaltijd, goed klaargemaakt! Happy cooking!

vorige
Karnemelk-limoen-vanillie ijs
Roomboter
volgende
Zelf roomboter maken
previous
Karnemelk-limoen-vanillie ijs
Roomboter
next
Zelf roomboter maken