Ingrediënten
-
2 x 400 gram blikjes Zwarte bonen
-
25 gram Easy binder
-
1/2 theelepel Gerookte paprikapoeder
-
500 gram ChampignonKastantje Champignons zijn het lekkerst
-
8 gram Zout
-
250 gram Water
-
1 potje Zongedroogde tomaten
-
Voor de burger:
-
1 stuks Tomatenin hele dunne schijfjes
-
1 rode Uiin hele dunne schijfjes
-
1 plak per burger Vegan kaas
-
Tomaten ketchupWellicht zelf maken? Recept staat op onze site!
-
1 hamburger broodje per burger Brood
Kookinstructies
In dit recept maken we een volledig 100% vegan hamburger met smaak, structuur, ‘gesmolten kaas’ en al. Ok, laten we eerlijk zijn naar elkaar: vegan burgers zijn geen hamburgers en andersom. Maar, als we het idee loslaten dat de burger op een hamburger moet lijken qua smaak en structuur gaat er een wereld aan creatieve culinaire ideeën voor je open. Dus we richten ons hier op het maken van een zeer smaakvolle vegan burger. Je kunt overigens naar hartelust variëren met de aanvullende ingrediënten natuurlijk.
Wat maakt het zo lastig om een goede vegan burger te maken? Nou, alleen groente blijft slecht aan elkaar plakken en veel klassieke bindmiddelen maken toch ook weer gebruik van dierlijke producten. Zelfs in hamburgers worden vaak nog een ei (!), met soms wat melk (!) en brood gedaan om het beter met elkaar te laten binden. Ook transglutaminase is een bekend bindmiddel dat veelvuldig gebruikt wordt bij het aan elkaar plakken van stukken vlees en vis (die prachtige varkenshaasjes in de supermarkt zijn zelden uit een stuk opgebouwd maar mooi aan elkaar geplakt). Ook wij hebben transglutaminase in onze voorraad en dat werkt als een trein, máár… transglutaminase bevat ook dierlijke producten – dus niet toepasbaar voor onze 100% vegan burger.
Wat gebruiken we dan wel?
- Bindmiddel: Easy Binder, een vegan-friendly bindmiddel
- Basis: (Kastanje) champignons en bruine bonen als de basis, die we zowel roosteren, alsook de helft blenden.
- Structuur: geroosterde bonen en klein gesneden zongedroogde tomaten (die hebben van zichzelf al een vleesachtige structuur)
- Kaas: Vegan friendly kaas-vervanger
Aan de slag!
Stappen
1
Klaar
20 min.
|
De basis: rooster de bonen en champignonsDe basis bestaat uit zwarte bonen en kastanje champignons.
|
2
Klaar
10 min.
|
Bonen en champignons laten afkoelen |
3
Klaar
10 minuten
|
Maak de burgerbasisDe burger bestaat uit een gladde mix wat alles aan elkaar bindt en losse stukjes om structuur aan te brengen. We gaan eerst aan de slag met de basis. Wij gebruiken daarvoor een blender, maar een goede keukenmachine of staafmixer kan ook.
|
4
Klaar
|
Meng de burgerbasis met de andere ingrediëntenDoe de burgerbasis in een grote kom en voeg de gedroogde bonen toe en eventuele andere ingrediënten. Wij kiezen voor zongedroogde tomaten die we klein snijden (maar bewust niet mee door de blender doen om structuur te geven aan de burger). Meng de zongedroogde tomaten, de bonen en burgerbasis met een spatel tot één mengsel. "Het oog wil ook wat" laten we even voor wat het is - het ziet er op het moment gewoon niet uit. Komt goed. |
5
Klaar
20 minuten
|
Laat het mengsel afkoelen in de koelkastLaat de basis eerst 20 minuten afkoelen in de koelkast. De Easy Binder stolt het geheel iets waardoor de volgende stap wat makkelijker is. Als alles te vloeibaar is, wordt het lastiger om eer een goede 'worst' van te maken. |
6
Klaar
|
Rol de burgerbasis in plastic folie tot een dikke ronde 'worst'Rol een flink stuk vershoudfolie uit. Bij voorkeur gebruik je professionele vershoudfolie die breder en steviger is dan de huis-tuin-en-keuken folie, maar als dat niet lukt kun je twee stroken naast elkaar doen zoals we hier laten zien. We gaan de burgerbasis als een soort 'worst' oprollen en laten stollen. Straks gaan we burgers 'snijden' van de 'worst', dus de dikte geeft aan hoe breed de burgers worden. Aan de slag:
Merk op: als hij onvoldoende onder spanning staat, zal hij inzakken en krijg je meer ovale burgers dan rond. |
7
Klaar
24 uur
|
Laat het 24 uur afkoelen in de koelkast |
8
Klaar
|
Na 24 uur: snij de vegan burgers |
9
Klaar
|
Mise-en-place voor het broodje vegan burgerMaak alles klaar voor de burger:
|
10
Klaar
10 min.
|
De vegan burgers bakken of grillenIn de pan of op de barbecue, aan jou de keus. |
11
Klaar
|
Maak je vegan burger!Nu is het een kwestie van stapelen en toevoegen wat je zelf lekker vindt.
Done! |
12
Klaar
|
Eet smakelijk! |