0 0
Zelf roomboter maken

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

500 gram Slagroom
50 gram Karnemelk

Zelf roomboter maken

Dit is zo'n kook-hack waarmee je jouw gasten direct verrast; je eigen verse roomboter!

  • 24 uur
  • Easy

Ingredients

Directions

Share

Vroeger. Toen je nog rauwe melk bij de melkboer kon krijgen, zo vanaf de boerderij. Tegenwoordig vind je in de supermarkten alleen nog gepasteuriseerde melk; ook lekker, maar lastig als je ambities op roomboter-gebied hebt! Want zelf roomboter maken is super-simpel, alleen lukt dat niet met gepasteuriseerde melk. Hierin scheidt de vetstof in melk zich niet meer van de karnemelk, hoe lang je ook zult ‘karnen’ (schudden)…

Maar niet getreurd! Door een eenvoudig trucje kunnen we onze gewilde rauwe melk gewoon namaken. We beginnen met de vette melk (slagroom) en voegen daar wat zuren (karnemelk) aan toe. Een dagje laten staan en hoppa, je surrogaat rauwe melk is gereed! Een paar minuutjes flink karnen en plots scheidt de vetstof (roomboter) zich van de karnemelk. Even uitwassen en je hebt weer een Sjef-tip waarmee je gegarandeerd je gasten verrast. Gaaf dit!

(Visited 4.268 times, 15 visits today)

Steps

1
Done

Mengen

Meng 500 gram slagroom en 50 gram karnemelk in een bak en roer goed door.

2
Done
24 uur

Rusten

Laat het mengsel ca. 24 uur afgesloten en buiten de koelkast rusten.

3
Done

Vullen

Na 24 uur heb je crème fraîche gemaakt; giet deze in een hoge fles of pot en doe draai de deksel stevig vast.

4
Done

Schudden

Nu begint het echte werk, schudden maar! De room wordt door het schudden steeds dikker, afhankelijk van de omvang van de fles/pot kan het zijn dat het soms lijkt alsof er niks meer gebeurt. Geen stress, gewoon door blijven schudden.

5
Done

Boter!

Na ongeveer 5 minuten merk je plots dat de boterdelen zich van de karnemelk gaan scheiden; je hoort een klotsend geluid. Open nu voorzichtig je fles en voilà, je hebt je eigen roomboter gemaakt...

6
Done

Wringen

Laat de roomboter in een zeef uitlekken, zodat er al zoveel mogelijk karnemelk uit verdwijnt. Vervolgens leg je de boter in een kaas- of theedoek en wring je er zoveel mogelijk vocht uit.

7
Done

Wassen

Haal de boter uit de doek en kneed hem onder koud water uit, zodat alle overgebleven karnemelk uit de boter wordt gespoeld. Leg de boter weer terug op de doek en wring nu ook het laatste vocht uit de boter.

8
Done

Zout

Je boter is af! Sprinkel er wat lekker zout (Maldon!) overheen en klaar ben je. Dit spul op een vers broodje uit de oven, pure magie, heerlijk....

Eet smakelijk!

Team Sjef

Het team achter Sjef bestaat uit een stel hobby koks die genieten van een mooie maaltijd, goed klaargemaakt! Happy cooking!

previous
Karnemelk-limoen-vanillie ijs
next
Basis vissaus maken – super simpel fermenteren
previous
Karnemelk-limoen-vanillie ijs
next
Basis vissaus maken – super simpel fermenteren