Ingrediënten
-
500 gram Slagroom
-
50 gram Karnemelk
Kookinstructies
Vroeger. Toen je nog rauwe melk bij de melkboer kon krijgen, zo vanaf de boerderij. Tegenwoordig vind je in de supermarkten alleen nog gepasteuriseerde melk; ook lekker, maar lastig als je ambities op roomboter-gebied hebt! Want zelf roomboter maken is super-simpel, alleen lukt dat niet met gepasteuriseerde melk. Hierin scheidt de vetstof in melk zich niet meer van de karnemelk, hoe lang je ook zult ‘karnen’ (schudden)…
Maar niet getreurd! Door een eenvoudig trucje kunnen we onze gewilde rauwe melk gewoon namaken. We beginnen met de vette melk (slagroom) en voegen daar wat zuren (karnemelk) aan toe. Een dagje laten staan en hoppa, je surrogaat rauwe melk is gereed! Een paar minuutjes flink karnen en plots scheidt de vetstof (roomboter) zich van de karnemelk. Even uitwassen en je hebt weer een Sjef-tip waarmee je gegarandeerd je gasten verrast. Gaaf dit!
Stappen
1
Klaar
|
Mengen |
2
Klaar
24 uur
|
RustenLaat het mengsel ca. 24 uur afgesloten en buiten de koelkast rusten. |
3
Klaar
|
Vullen |
4
Klaar
|
Schudden |
5
Klaar
|
Boter! |
6
Klaar
|
Wringen |
7
Klaar
|
Wassen |
8
Klaar
|
Zout |