• Home
  • Basics
  • Basis vissaus maken – super simpel fermenteren
1 0
Basis vissaus maken – super simpel fermenteren

Deel dit op jouw social media:

of kopieer gewoon de link om te delen
               

Ingrediënten

1 Makreel Volledig met graat en al
21% Zout 21% van het gewicht van de makreel

Basis vissaus maken – super simpel fermenteren

Cuisine:

De lekkerste vissaus? Die maak je zelf! Aan de slag met fermenteren.

  • Gemiddeld
             

Ingrediënten

Kookinstructies

Delen

Ook Sjef is aan de slag met fermenteren. Via onze vrienden van de Librije kwamen we op dit uiterst eenvoudige ‘recept’ om zelf vissaus te maken. Vis, zout en vervolgens maaaaanden wachten. Vissaus in veel Aziatische gerechten een onmisbaar ingrediënt. Vissaus heeft een hele sterk naar visgeur maar – net als bijvoorbeeld trasi – een briljante smaakversterker in gerechten en staat bekend als typisch umami. Gebruik vissaus in sauzen, curry’s, dressings, Aziatische gerechten, etc. Je kunt het ook voor 1 euro bij een willekeurige toko halen, maar dan niet half zo lekker en waarom makkelijk doen als je het ook zélf kunt doen!

Hou wel rekening met wat kritiek van je familie, want dit is er een in de categorie dat het na week 1 er niet zo heel aantrekkelijk meer uit ziet…

 

Happy cooking!

(Visited 9.309 times, 4 visits today)

Stappen

1
Klaar

Men neme een Makreel + 21% zout

Haal een mooie Makreel van de markt of - onze voorkeur - bij de Hanos. De Makreel mag compleet zijn (met ingewanden, graat, noem maar op), alleen van buiten schoon maken. Weeg de Makreel en weeg vervolgens 21% van het gewicht van de Makreel in zout.

2
Klaar

Stop het in een weckpot

Stop het in een weckpot.

3
Klaar

En nu wachten...

Tja, fermenteren is niet heel anders dan de natuur z'n werk laten doen. (Wist je overigens dat zuurkool ook zo gemaakt wordt?) In ieder geval kan je het nu rustig maanden laten rusten. Je ziet vanzelf dat de vis afbreekt en in een soort bruinige saus verandert. Af en toe het potje schudden of roeren om het zout te verspreiden.

4
Klaar

...12 maanden later

Ruim een jaar later ziet het er zo uit:

5
Klaar

Vergelijking met Toko-1-euro-saus

Voor de vergelijking hebben we hier onder vissaus (bovenste) en de handgemaakte vissaus (onderste) op een bord gedaan. Trek zelf je conclusies, ook of het de moeite waard is om een jaar lang te wachten en kritiek van de familie te ondergaan. Qua smaak is het van een volstrekt andere orde - dat kunnen we garanderen!

Happy cooking!

Team Sjef

Het team achter Sjef bestaat uit een stel hobby koks die genieten van een mooie maaltijd, goed klaargemaakt! Happy cooking!

Roomboter
vorige
Zelf roomboter maken
volgende
Basisdeeg voor Quiche en hartige taart
Roomboter
previous
Zelf roomboter maken
next
Basisdeeg voor Quiche en hartige taart