Ingrediënten
-
250 gram Bloem
-
200 gram Roomboter
-
3 gram Zout
-
55 gram Watergekoeld
-
Speciaal kookgerei
-
KitchenAid standmixer
-
Springvorm
Kookinstructies
Een mooie quiche of hartige taart kan niet zonder een goede bodem. Daarom hebben wij het ultieme recept voor de perfecte bodem. Knapperig, goudkleurig, briljant lekker en prachtig om te zien. De truc is om alle ingrediënten zo koel mogelijk te houden in het proces en alles voldoende te laten afkoelen zodat het deeg niet teveel beweegt bij het bakken. Deze bodem kan gebruikt worden in zowel zoete als hartige taarten. Wij gebruiken het in onze ultieme Quiche Lorraine!
Stappen
1
Klaar
|
Weeg alle ingrediënten en koel alles in de koelkastDe truc bij dit recept is dat alles zo koel mogelijk is (en blijft). Daarom laten we alles van te voren goed koelen - inclusief bloem, water, boter, zout, kom en deeghaak!. |
2
Klaar
|
Mix de droge ingrediënten - voeg daarna water toe |
3
Klaar
4 uur
|
Kneed het deeg tot een 'disk' van 2 vingers dik. 4 uur afkoelen. |
4
Klaar
12 uur
|
Sla het deeg plat tot de gewenste dikte, leg het in de mal, en weer laten koelenHaal de gekoelde disk uit de koelkast. Met hulp van de deegroller en een beetje bloem kan je nu het deeg eerst platslaan en vervolgens uitrollen tot de gewenste dikte (circa 3mm) van het deeg. Zorg dat je voldoende oppervlakte hebt om het in de springvorm te passen. Met hulp van de deegroller kan je vervolgens het deeg verplaatsen naar de springvorm (rol het deeg op met hulp van de deegroller en verplaats het vervolgens naar de springvorm). Druk alles voorzichtig aan zodat het goed aansluit. Vervolgens weer inpakken in vershoudfolie en lang laten koelen - ongeveer 12 uur. Typisch maken we dit de dag voordat we de quiche willen maken en laten het die nacht in de koelkast staan. |
5
Klaar
25 minuten
|
(Optioneel): 'blind bakken'Na 12 uur is de basis klaar en kun je ermee doen wat je wil. Bij 'natte' vulling (zoals de Quiche Lorraine) wil je de bodem eerst 'blind bakken' om te voorkomen dat de bodem zacht wordt omdat het de vloeistoffen opneemt. Dus bakken we het éérst knapperig. Het blindbakken is eenvoudig - je vult de springvorm met aluminiumfolie (of bakpapier) en met gedroogde bonen. Dit zorgt ervoor dat het deeg op z'n plaats blijft bij het bakken.
|