1 0
Basisdeeg voor Quiche en hartige taart

Deel dit op jouw social media:

of kopieer gewoon de link om te delen
               

Ingrediënten

250 gram Bloem
200 gram Roomboter
3 gram Zout
55 gram Water gekoeld
Speciaal kookgerei
KitchenAid standmixer
Springvorm

Basisdeeg voor Quiche en hartige taart

De beste deeg voor quiche en hartige taarten

  • Gemiddeld
             

Ingrediënten

  • Speciaal kookgerei

Kookinstructies

Delen

Een mooie quiche of hartige taart kan niet zonder een goede bodem. Daarom hebben wij het ultieme recept voor de perfecte bodem. Knapperig, goudkleurig, briljant lekker en prachtig om te zien. De truc is om alle ingrediënten zo koel mogelijk te houden in het proces en alles voldoende te laten afkoelen zodat het deeg niet teveel beweegt bij het bakken. Deze bodem kan gebruikt worden in zowel zoete als hartige taarten. Wij gebruiken het in onze ultieme Quiche Lorraine!

(Visited 2.713 times, 1 visits today)

Stappen

1
Klaar

Weeg alle ingrediënten en koel alles in de koelkast

De truc bij dit recept is dat alles zo koel mogelijk is (en blijft). Daarom laten we alles van te voren goed koelen - inclusief bloem, water, boter, zout, kom en deeghaak!.
Kortom, weeg alle ingrediënten in de juiste hoeveelheid af en laat alles koelen. Tip: leg alles een dag in de koelkast. In de winter kan het natuurlijk ook (afgedekt) buiten staan.

2
Klaar

Mix de droge ingrediënten - voeg daarna water toe

Met hulp van de keukenmixer gaan we eerst alle droge ingrediënten mixen op lage stand tot het een kruimelige en gemengd geheel wordt. Giet daarna langzaam het koude (!) water toe en mix het in ongeveer 1 a 2 minuten tot een mooie gladde deeg.

3
Klaar
4 uur

Kneed het deeg tot een 'disk' van 2 vingers dik. 4 uur afkoelen.

Haal het deeg uit de mixer. Kneed het eerst tot een bal en maak er daarna een mooie 'disk' van ter hoogte van 2 vingers (ongeveer 4 centimeter). Pak het in vershoudfolie en laat het goed afkoelen in de koelkast. Minimaal 4 uur. Langer mag.

4
Klaar
12 uur

Sla het deeg plat tot de gewenste dikte, leg het in de mal, en weer laten koelen

Haal de gekoelde disk uit de koelkast. Met hulp van de deegroller en een beetje bloem kan je nu het deeg eerst platslaan en vervolgens uitrollen tot de gewenste dikte (circa 3mm) van het deeg. Zorg dat je voldoende oppervlakte hebt om het in de springvorm te passen. Met hulp van de deegroller kan je vervolgens het deeg verplaatsen naar de springvorm (rol het deeg op met hulp van de deegroller en verplaats het vervolgens naar de springvorm). Druk alles voorzichtig aan zodat het goed aansluit. Vervolgens weer inpakken in vershoudfolie en lang laten koelen - ongeveer 12 uur. Typisch maken we dit de dag voordat we de quiche willen maken en laten het die nacht in de koelkast staan.

5
Klaar
25 minuten

(Optioneel): 'blind bakken'

Na 12 uur is de basis klaar en kun je ermee doen wat je wil. Bij 'natte' vulling (zoals de Quiche Lorraine) wil je de bodem eerst 'blind bakken' om te voorkomen dat de bodem zacht wordt omdat het de vloeistoffen opneemt. Dus bakken we het éérst knapperig. Het blindbakken is eenvoudig - je vult de springvorm met aluminiumfolie (of bakpapier) en met gedroogde bonen. Dit zorgt ervoor dat het deeg op z'n plaats blijft bij het bakken.

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bak de bodem in 20 minuten met de bonen.
  • Bak de bodem tot slot nog 5 minuten zonder de bonen.
  • laat tot slot afkoelen tot kamertemperatuur. Klaar voor gebruik!

Team Sjef

Het team achter Sjef bestaat uit een stel hobby koks die genieten van een mooie maaltijd, goed klaargemaakt! Happy cooking!

vorige
Basis vissaus maken – super simpel fermenteren
volgende
Basis Quiche-vulling
previous
Basis vissaus maken – super simpel fermenteren
next
Basis Quiche-vulling