4 1
Sous Vide Spare Ribs

Deel dit op jouw social media:

of kopieer gewoon de link om te delen
               

Ingrediënten

Hoeveelheid:
3 kilo Spare rib van de slager natuurlijk...
100 gram Basterdsuiker licht- of donkerbruine werkt allebei prima
20 gram Paprikapoeder
16 gram Zout
10 gram Peper
Speciaal kookgerei
Sous vide apparaat
Vacumeer apparaat
Vacumeer zak

Sous Vide Spare Ribs

Techniek:
  • Sous vide

Zo mals heb je nog nooit een spare rib gegeten...

  • 25 uur
  • Serves 4
  • Makkelijk
             

Ingrediënten

  • Speciaal kookgerei

Kookinstructies

Delen

Heb je geen geduld, stop dan nu met lezen. Deze goddelijke verwennerij kost je 24 uur om in al z’n glorie te ervaren. Sous vide gegaarde spare ribs, wat een ontdekking…!

Waarom 24 uur spare ribs in een waterbak leggen? Omdat spare ribs relatief veel bindweefsel bevatten. Bindweefsel zorgt bij mensen en dieren onder andere voor de verbinding en ondersteuning van de verschillende weefsels en organen. Spieren – waar onze vleesconsumptie grotendeels uit bestaat – bevatten ook bindweefsel. Een van de vezels waar bindweefsel uit bestaat heetcollageen, en schijnt in vaste vorm sterker te zijn dan staaldraad. Dat u het even weet…

Dit goedje verandert bij temperaturen boven de 60 graden in vloeibare gelatine, wat zorgt voor een stuk malser vlees. Maar waarom dan niet direct de gasbrander op je ribs zetten? Omdat spieren zo’n 75% water bevatten. En dat water verdwijnt uit de spieren als je ze hard toetakelt met hoge temperaturen. Daarnaast heeft vlees tijd nodig om ook in de kern op de juiste temperatuur te komen. Met een gasbrander heb je tegen die tijd de buitenkant van je ribs al tot pure koolstof omgevormd.

Dus goed onthouden vrienden: vlees met veel bindweefsel langzaam garen op lage temperatuur gedurende lange tijd zorgt voor zowel het omzetten van collageen in gelatine, als het gelijkmatig gaar worden van je vlees. En daarmee scoor je punten bij je gasten…

(Visited 61.608 times, 10 visits today)

Stappen

1
Klaar

Maak de rub

Meng de ingrediënten voor de rub. Wij kiezen hier voor een eenvoudige maar zeer effectieve rub: basterdsuiker, paprikapoeder, zout en peper. Mocht je wat meer tijd hebben en een wat rijkere smaak willen, kijk dan eens naar onze BBQ Dry Rub. Met de rub masseer je lekker alle delen van de spare ribs.

2
Klaar

Portioneer en vacumeer de spare ribs

Snij de spare ribs in stukken die goed in een vacumeerzak passen; veelal zal een hele spare rib te lang voor de zak zijn. Om te voorkomen dat spare ribs aan elkaar plakken voeg je aan iedere zak een scheut olie toe en vacumeer je de spare ribs.

3
Klaar

Gaar de spare ribs 24 uur

En hop, de waterbak in. Vier-en-twintig uur lang. Op 61 graden.

4
Klaar

Verwarm grill voor

Eindelijk… de dag is daar dat de spare ribs gegeten gaan worden! Verwarm de oven voor op de hoogste grillstand. Verwijder de spare ribs uit de vacumeerzakken.

5
Klaar

Optioneel: marineer de spare ribs

Verdeel ze op een rooster met bakpapier, en strijk ze eventueel aan beide zijden nog in met een marinade naar keuze.

6
Klaar

En hop, de hete oven in! Na een paar minuten beginnen de uiteinden van de ribben zwart te kleuren, dat is je cue om de spare ribs uit de oven te halen, om te draaien en nogmaals 10 minuten terug te leggen. En kijk ze het eens naar hun zin hebben…

7
Klaar

Klaar!

En dan, na zo’n 25 uur zware arbeid, de beloning! Een bord übermalse spare ribs zoals je nog nooit gegeten hebt…

8
Klaar

Eet ze lekker puur...

Beloof ons dat je ‘m niet meteen in een emmer supermarkt-knoflooksaus kwakt, eeuwig zonde van al je arbeid. Deze ribs hebben eigenlijk niets meer nodig, ze vallen zo van het bot af.

9
Klaar

Team Sjef

Het team achter Sjef bestaat uit een stel hobby koks die genieten van een mooie maaltijd, goed klaargemaakt! Happy cooking!

vorige
Soubise gel
Rode Bieten Gel
volgende
Rode Bieten Gel
previous
Soubise gel
Rode Bieten Gel
next
Rode Bieten Gel