Ingrediënten
-
3 kilo Spare ribvan de slager natuurlijk...
-
100 gram Basterdsuikerlicht- of donkerbruine werkt allebei prima
-
20 gram Paprikapoeder
-
16 gram Zout
-
10 gram Peper
-
Speciaal kookgerei
-
Sous vide apparaat
-
Vacumeer apparaat
-
Vacumeer zak
Kookinstructies
Heb je geen geduld, stop dan nu met lezen. Deze goddelijke verwennerij kost je 24 uur om in al z’n glorie te ervaren. Sous vide gegaarde spare ribs, wat een ontdekking…!
Waarom 24 uur spare ribs in een waterbak leggen? Omdat spare ribs relatief veel bindweefsel bevatten. Bindweefsel zorgt bij mensen en dieren onder andere voor de verbinding en ondersteuning van de verschillende weefsels en organen. Spieren – waar onze vleesconsumptie grotendeels uit bestaat – bevatten ook bindweefsel. Een van de vezels waar bindweefsel uit bestaat heetcollageen, en schijnt in vaste vorm sterker te zijn dan staaldraad. Dat u het even weet…
Dit goedje verandert bij temperaturen boven de 60 graden in vloeibare gelatine, wat zorgt voor een stuk malser vlees. Maar waarom dan niet direct de gasbrander op je ribs zetten? Omdat spieren zo’n 75% water bevatten. En dat water verdwijnt uit de spieren als je ze hard toetakelt met hoge temperaturen. Daarnaast heeft vlees tijd nodig om ook in de kern op de juiste temperatuur te komen. Met een gasbrander heb je tegen die tijd de buitenkant van je ribs al tot pure koolstof omgevormd.
Dus goed onthouden vrienden: vlees met veel bindweefsel langzaam garen op lage temperatuur gedurende lange tijd zorgt voor zowel het omzetten van collageen in gelatine, als het gelijkmatig gaar worden van je vlees. En daarmee scoor je punten bij je gasten…
Stappen
1
Klaar
|
Maak de rubMeng de ingrediënten voor de rub. Wij kiezen hier voor een eenvoudige maar zeer effectieve rub: basterdsuiker, paprikapoeder, zout en peper. Mocht je wat meer tijd hebben en een wat rijkere smaak willen, kijk dan eens naar onze BBQ Dry Rub. Met de rub masseer je lekker alle delen van de spare ribs. |
2
Klaar
|
Portioneer en vacumeer de spare ribs |
3
Klaar
|
Gaar de spare ribs 24 uur |
4
Klaar
|
Verwarm grill voor |
5
Klaar
|
Optioneel: marineer de spare ribs |
6
Klaar
|
En hop, de hete oven in! Na een paar minuten beginnen de uiteinden van de ribben zwart te kleuren, dat is je cue om de spare ribs uit de oven te halen, om te draaien en nogmaals 10 minuten terug te leggen. En kijk ze het eens naar hun zin hebben… |
7
Klaar
|
Klaar! |
8
Klaar
|
Eet ze lekker puur...Beloof ons dat je ‘m niet meteen in een emmer supermarkt-knoflooksaus kwakt, eeuwig zonde van al je arbeid. Deze ribs hebben eigenlijk niets meer nodig, ze vallen zo van het bot af. |
9
Klaar
|
|