2 0
Citroen gel

Deel dit op jouw social media:

of kopieer gewoon de link om te delen
               

Ingrediënten

2 Citroen
1% Agar agar 1% van hoeveelheid Citroensap
25% Suiker 25% van de hoeveelheid citroensap
Speciaal kookgerei
Precisie weegschaal Nodig om de Agar agar nauwkeurig te kunnen wegen
Rasp

Citroen gel

De perfecte begeleider van Agar-agar bij vettige gerechten

Techniek:
  • Moleculair

Zure, zoete, vierkantje blokjes citroen. Bijt je erop, dan hoor je ‘boemmmm!’ in je mond, heerlijk!

  • 70 min.
  • Makkelijk
             

Ingrediënten

  • Speciaal kookgerei

Kookinstructies

Delen

De perfecte begeleider bij vettige gerechten, om net die spannende touch te geven. Deze citroen-blokjes zijn een gel die ontstaat door het toevoegen van Agar agar aan citroensap. Agar agar is een rode alg in poedervorm dat volgens de overlevering al eeuwen in Azië als verdikkingsmiddel wordt gebruikt. Als je interesse hebt kun je meer lezen op onze Agar agar pagina

Standaard kookgerei dat je nodig hebt:

  • Rasp
  • Plastic bak
  • Garde
  • Steelpan
  • Pers
  • Zeef

Zet alle ingrediënten en kookgerei klaar, en aan de slag!

(Visited 19.791 times, 1 visits today)

Stappen

1
Klaar

Rasp citroenen

Rasp de schil van alle citroenen in het steelpannetje. Let op dat je het wit van de schil niet meeraspt, dat smaakt erg bitter. Als rasp adviseren wij de Microplane Zester:

2
Klaar

Pers de geraspte citroenen uit

Pers de geraspte citroenen uit. Meet vervolgens de hoeveelheid citroensap af in een maatbeker en weeg de hoeveelheid op een weegschaal.

3
Klaar

Weeg juiste hoeveelheid Agar agar en suiker

Weeg vervolgens 25% van de hoeveelheid citroensap in suiker, en weeg 1% van de hoeveelheid citroensap in Agar agar. (Dus bij 100 gram citroensap, weeg je 25 gram suiker en 1 gram Agar agar).

4
Klaar

Meng het geheel en breng het aan de kook

Voeg de afgewogen hoeveelheid suiker en Agar agar bij het sap in een steelpannetje. Verwarm de vloeistof tot het geheel kookt

5
Klaar

Laat het afkoelen in een plastic bak

Giet het vervolgens door een zeef in een plastic bak, zodat het ongeveer 2 cm. hoog in de bak staat. Laat het mengsel vervolgens een uurtje opstijven. (Heb je haast? Dan knal je het mengsel een paar minuutjes in de vriezer. Hou dan wel goed de tijd (maar vooral de gel zelf) in de gaten, anders heb je citroen-ijs en gaat de kwaliteit van de gel sterk achteruit.)

6
Klaar

Snij het geheel in kleine blokjes

Als het volledig afgekoeld is moet het mengsel gestold zijn. Snij vervolgens na 6 uur de gel met een scherp mes in kleine vierkantjes en wip ze voorzichtig uit de bak.

7
Klaar

Klaar!

En that's it! Ultiem om te serveren bovenop een vette aardappelpuree als frisse ‘kick’, heerlijk.

Team Sjef

Het team achter Sjef bestaat uit een stel hobby koks die genieten van een mooie maaltijd, goed klaargemaakt! Happy cooking!

vorige
Compleet lam – sous vide
volgende
Crème brûlée – sous vide
previous
Compleet lam – sous vide
next
Crème brûlée – sous vide