0 0
Citroen gel

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

2 Citroen
1% Agar agar 1% van hoeveelheid Citroensap
25% Suiker 25% van de hoeveelheid citroensap
Speciaal kookgerei
Precisie weegschaal Nodig om de Agar agar nauwkeurig te kunnen wegen

Citroen gel

De perfecte begeleider van Agar-agar bij vettige gerechten

Bereidingswijze:
  • Moleculair

Zure, zoete, vierkantje blokjes citroen. Bijt je erop, dan hoor je ‘boemmmm!’ in je mond, heerlijk!

  • 70 min.
  • Easy

Ingredients

  • Speciaal kookgerei

Directions

Share

De perfecte begeleider bij vettige gerechten, om net die spannende touch te geven. Deze citroen-blokjes zijn een gel die ontstaat door het toevoegen van Agar agar aan citroensap. Agar agar is een rode alg in poedervorm dat volgens de overlevering al eeuwen in Azië als verdikkingsmiddel wordt gebruikt. Als je interesse hebt kun je meer lezen op onze Agar agar pagina

Standaard kookgerei dat je nodig hebt:

  • Rasp
  • Plastic bak
  • Garde
  • Steelpan
  • Pers
  • Zeef

Zet alle ingrediënten en kookgerei klaar, en aan de slag!

(Visited 1.802 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Rasp citroenen

Rasp de schil van alle citroenen in het steelpannetje. Let op dat je het wit van de schil niet meeraspt, dat smaakt erg bitter.

2
Done

Pers de geraspte citroenen uit

Pers de geraspte citroenen uit. Meet vervolgens de hoeveelheid citroensap af in een maatbeker en weeg de hoeveelheid op een weegschaal.

3
Done

Weeg juiste hoeveelheid Agar agar en suiker

Weeg vervolgens 25% van de hoeveelheid citroensap in suiker, en weeg 1% van de hoeveelheid citroensap in Agar agar. (Dus bij 100 gram citroensap, weeg je 25 gram suiker en 1 gram Agar agar).

4
Done

Meng het geheel en breng het aan de kook

Voeg de afgewogen hoeveelheid suiker en Agar agar bij het sap in een steelpannetje. Verwarm de vloeistof tot het geheel kookt

5
Done

Laat het afkoelen in een plastic bak

Giet het vervolgens door een zeef in een plastic bak, zodat het ongeveer 2 cm. hoog in de bak staat. Laat het mengsel vervolgens een uurtje opstijven. (Heb je haast? Dan knal je het mengsel een paar minuutjes in de vriezer. Hou dan wel goed de tijd (maar vooral de gel zelf) in de gaten, anders heb je citroen-ijs en gaat de kwaliteit van de gel sterk achteruit.)

6
Done

Snij het geheel in kleine blokjes

Als het volledig afgekoeld is moet het mengsel gestold zijn. Snij vervolgens na 6 uur de gel met een scherp mes in kleine vierkantjes en wip ze voorzichtig uit de bak.

7
Done

Klaar!

En that's it! Ultiem om te serveren bovenop een vette aardappelpuree als frisse ‘kick’, heerlijk.

Team Sjef

Het team achter Sjef bestaat uit een stel hobby koks die genieten van een mooie maaltijd, goed klaargemaakt! Happy cooking!

previous
Compleet lam – Sous Vide
next
Crème brûlée – sous vide
previous
Compleet lam – Sous Vide
next
Crème brûlée – sous vide