0 0
Compleet lam – sous vide

Deel dit op jouw social media:

of kopieer gewoon de link om te delen
               

Ingrediënten

1 Lam Wij hadden een lam van 22 Kg.
1 bosje Rozemarijn
1/2 bosje Peterselie
1/2 bosje Munt
200 gram Mosterdzaad zowel gele als bruine
150 gram Zout
3 Liter Water
2 eetlepels Komijn gemalen
2 eetlepels Mosterdzaad gemalen
Speciale Tools
2 Sous vide apparaat Of meer als je een nog groter bad gebruikt

Compleet lam – sous vide

Techniek:
  • Sous vide

Een heel lam, sous vide gegaard en boven het open vuur afgegaard

  • Gemiddeld
             

Ingrediënten

  • Speciale Tools

Kookinstructies

Delen

Weer eens wat anders sous vide garen? Wat dacht je van een compleet lam! Gegarandeerd een wauw-effect… Het vraagt wat voorbereiding, maar dan heb je ook wat. En als de gasten komen hangt er een prachtige lam boven het vuur. Met een glas wijn, warmend bij het vuur, een goed gesprek en een mooie ervaring.

Het leukste van dit alles? Het recept is ‘monkey proof’, omdat we het lam sous vide voorgaren.

(Visited 5.040 times, 1 visits today)

Stappen

1
Klaar

Scoor een mooi lam

Het begint natuurlijk bij het lam zelf. Wij zijn naar een Islamitische slagerij gegaan om het mooiste lam uit te zoeken. Zie hier het prachtexemplaar. Je hebt wel een grote voedselveilige zak nodig om het lam in te garen...

2
Klaar

Verwarm het sous vide bad voor op 57 graden

Het lam was zodanig groot, dat we een hele badkuip nodig hadden. Om dit op temperatuur te krijgen (57 graden) gebruikten we 2 sous vide apparaten in tegengestelde richting. Maak het je zelf makkelijk door alvast heet water in het bad te laten stromen en wat pannen met kokend water toe te voegen. Let op: dit zijn elektrische apparaten. Die mogen niet (!) onder water komen. Wij hebben ze vastgezet aan een stevige pan. Tot slot hebben we een 'anti-vries autoruit cover' gekocht, verknipt en omgekeerd op het water gelegd om de warmte vast te houden en het verdampen tegen te gaan.

3
Klaar

Frituur mosterdzaad en verse kruiden

In een dun laagje olie frituur je de mosterdzaadjes een paar minuten. Voeg tot slot de helft van de verse kruiden toe (rozemarijn, peterselie, munt) zodat de geuren heerlijk vrij komen. Dit gaan we gebruiken als een soort 'rub' voor het lam.

4
Klaar

Maak een pekeloplossing

Voeg 150 gram zout, 2 eetlepels gemalen mosterdzaad en 2 eetlepels gemalen komijn toe aan 3 liter water. Roer dit goed door tot er een zoute pekeloplossing ontstaat. Naast de smaak zorgt dit er ook voor dat de holle ruimtes van het lam opgevuld worden en de warmte van de sous vide zich goed kan verspreiden.

5
Klaar

Stop het lam in de zak voor de sous vide

Stop de lam in de grote plastic zak en wrijf het lam in met het gefrituurde mosterdzaad met kruiden. Stop de overgebleven verse kruiden erbij en til het lam naar het bad.

6
Klaar
6 - 8 uur

Leg het lam in het bad

Leg het lam nu in het bad en giet daar de pekel erbij (eerder de pekel erbij gieten maakt het verplaatsen zo ingewikkeld), probeer zo goed als mogelijk de lucht uit de zak te krijgen en tape vervolgens de zak dicht met tape. Leg vervolgens weer de anti-vries cover over het bad zodat de warmte vast kan blijven. And now we wait... het lam kan zo rustig 6 tot 8 uur garen.

7
Klaar

Maak de vuurpit

Wij hebben een geïmproviseerde vuurpit met spit gemaakt om het lam straks op te braden. Als het lam een uur of 6 in het bad gelegen heeft kan je het vuur voorbereiden. Zorg dat het vuur gloeiend heet wordt voor de finale!

8
Klaar

Haal het lam uit het bad en prepareer spit

Na 6 uur is het lam gaar (Je mag het gerust nog een uur of wat langer in het bad laten liggen als de rest van de sidedishes nog niet zover zijn). Controleer dit met een thermometer. Wij hebben het lam in de lengte en horizontaal vastgepind en vervolgens met ijzerdraad goed vastgemaakt.

9
Klaar
1,5 - 2 uur

Roast it baby!

Het lam kan nu op het vuur. Hoe gaaf is dit... Gasten kunnen rond het vuur staan met een mooi glas van het een of ander, het lam bewonderen en warmen aan het vuur. Eventueel kan je het lam zo nu en dan bestrijken met een suikeroplossing (bijvoorbeeld bruine suiker in water) om de buitenkant mooi te kleuren en vochtig te houden bij het braden. Let op: het lam is in principe al gaar door het sous vide bad! Dus het gaat nog alleen om de prachtige kleur, de gebraden smaak en de kick. Vergeet niet regelmatig te keren.

10
Klaar

Snij het lam

Na een uur of 1,5 a 2 kan het lam van het vuur, en kan hij aangesneden worden. Til het lam voorzichtig naar binnen, haal het ijzerdraad weg en snij het lam. Zo mals heb je lam nog nooit gehad. Perfect gaar van binnen, prachtig gekleurd van buiten en het vlees smelt op je tong...

11
Klaar

Serveren

Serveer de gesneden lam in een braadslee, of laat iedereen een stuk van het lam snijden. Je kunt het ook op een bord opmaken voor een speciaal diner. Wij serveren het hier met een saus van ingedikte balsamico azijn (500 gram voor de helft laten inkoken met een takje rozemarijn).

Team Sjef

Het team achter Sjef bestaat uit een stel hobby koks die genieten van een mooie maaltijd, goed klaargemaakt! Happy cooking!

vorige
Ultieme kerstmenu
Citroen Gel van Agar Agar
volgende
Citroen gel
previous
Ultieme kerstmenu
Citroen Gel van Agar Agar
next
Citroen gel