Ingrediënten
-
1 LamWij hadden een lam van 22 Kg.
-
1 bosje Rozemarijn
-
1/2 bosje Peterselie
-
1/2 bosje Munt
-
200 gram Mosterdzaadzowel gele als bruine
-
150 gram Zout
-
3 Liter Water
-
2 eetlepels Komijngemalen
-
2 eetlepels Mosterdzaadgemalen
-
Speciale Tools
-
2 Sous vide apparaatOf meer als je een nog groter bad gebruikt
Kookinstructies
Weer eens wat anders sous vide garen? Wat dacht je van een compleet lam! Gegarandeerd een wauw-effect… Het vraagt wat voorbereiding, maar dan heb je ook wat. En als de gasten komen hangt er een prachtige lam boven het vuur. Met een glas wijn, warmend bij het vuur, een goed gesprek en een mooie ervaring.
Het leukste van dit alles? Het recept is ‘monkey proof’, omdat we het lam sous vide voorgaren.
Stappen
1
Klaar
|
Scoor een mooi lam |
2
Klaar
|
Verwarm het sous vide bad voor op 57 gradenHet lam was zodanig groot, dat we een hele badkuip nodig hadden. Om dit op temperatuur te krijgen (57 graden) gebruikten we 2 sous vide apparaten in tegengestelde richting. Maak het je zelf makkelijk door alvast heet water in het bad te laten stromen en wat pannen met kokend water toe te voegen. Let op: dit zijn elektrische apparaten. Die mogen niet (!) onder water komen. Wij hebben ze vastgezet aan een stevige pan. Tot slot hebben we een 'anti-vries autoruit cover' gekocht, verknipt en omgekeerd op het water gelegd om de warmte vast te houden en het verdampen tegen te gaan. |
3
Klaar
|
Frituur mosterdzaad en verse kruiden |
4
Klaar
|
Maak een pekeloplossingVoeg 150 gram zout, 2 eetlepels gemalen mosterdzaad en 2 eetlepels gemalen komijn toe aan 3 liter water. Roer dit goed door tot er een zoute pekeloplossing ontstaat. Naast de smaak zorgt dit er ook voor dat de holle ruimtes van het lam opgevuld worden en de warmte van de sous vide zich goed kan verspreiden. |
5
Klaar
|
Stop het lam in de zak voor de sous vide |
6
Klaar
6 - 8 uur
|
Leg het lam in het badLeg het lam nu in het bad en giet daar de pekel erbij (eerder de pekel erbij gieten maakt het verplaatsen zo ingewikkeld), probeer zo goed als mogelijk de lucht uit de zak te krijgen en tape vervolgens de zak dicht met tape. Leg vervolgens weer de anti-vries cover over het bad zodat de warmte vast kan blijven. And now we wait... het lam kan zo rustig 6 tot 8 uur garen. |
7
Klaar
|
Maak de vuurpit |
8
Klaar
|
Haal het lam uit het bad en prepareer spit |
9
Klaar
1,5 - 2 uur
|
Roast it baby!Het lam kan nu op het vuur. Hoe gaaf is dit... Gasten kunnen rond het vuur staan met een mooi glas van het een of ander, het lam bewonderen en warmen aan het vuur. Eventueel kan je het lam zo nu en dan bestrijken met een suikeroplossing (bijvoorbeeld bruine suiker in water) om de buitenkant mooi te kleuren en vochtig te houden bij het braden. Let op: het lam is in principe al gaar door het sous vide bad! Dus het gaat nog alleen om de prachtige kleur, de gebraden smaak en de kick. Vergeet niet regelmatig te keren. |
10
Klaar
|
Snij het lam |
11
Klaar
|
Serveren |