0 0
Sous vide Aardappelpuree op 72 graden

Deel dit op jouw social media:

of kopieer gewoon de link om te delen
               

Ingrediënten

Hoeveelheid:
1 kilo Aardappel neem vastkokende aardappelen
250 gram Roomboter of meer als je 'm romiger wilt, up to you...
150 gram Melk volle melk
Speciaal kookgerei
Sous vide apparaat

Sous vide Aardappelpuree op 72 graden

Techniek:
  • Sous vide

Zijdezachte puree door een magische controle van de juiste temperatuur...

  • 90 minuten
  • Serves 6
  • Gemiddeld
             

Ingrediënten

  • Speciaal kookgerei

Kookinstructies

Delen

Kun je de skills van een kok afmeten aan z’n aardappelpuree? Wij denken van wel. Een zijdezachte, romige schep van dit gele goud op je bord kan een mens diep gelukkig maken. Hier onze versie, sous vide-style!

Een aardappelpuree bestaat voornamelijk uit, inderdaad, één of meerdere van de ruim 4000 soorten aardappelen. Een aardappel is eigenlijk niets meer dan een opslagmethode van energie in de vorm van zetmeel voor de bovengrondse plant. En dat zetmeel speelt de belangrijkste rol in de bereiding van een goede puree.

De truc bij het maken van puree is om ervoor te zorgen dat het zetmeel zoveel mogelijk in de aardappel blijft zitten. Behandel je de aardappel verkeerd, dan verliest de aardappel z’n zetmeel en wordt je puree behangplaksel. In dit recept leer je hoe je behangplaksel-situaties kunt voorkomen.

We werken voor onze puree met een vastkokende aardappel, deze levert een romige en fluweelzachte puree op. De puree verrijken we met roomboter in een verhouding 1:4. Er zijn zelfs koks als de Fransman Joël Robuchon die een puree met een verhouding tussen roomboter en aardappels van 1:1 serveren. Daar moet je niet teveel van eten…

(Visited 10.261 times, 2 visits today)

Stappen

1
Klaar

Schil de aardappels

Schil de aardappels. Als de piepers uit hun jasje zijn snij je ze in gelijke delen van ongeveer 1 centimeter dik; op die manier zijn alle aardappelen tegelijk gaar. Bewaar de schillen.

2
Klaar

Was de aardappelen

En als laatste stap in de voorbereiding, je aardappelen lang wassen! Door in de aardappel te snijden verbreek je celwanden in de aardappel, waardoor er zetmeel vrijkomt op het snijvlak. Als je direct je aardappelen zou koken, komt al dit zetmeel in het kookvocht terecht, wat de puree er niet beter op maakt. Spoel de aardappelen dus enkele minuten goed af, zodat al het zetmeel in je gootsteen verdwenen is.

3
Klaar

Zou je de gewassen aardappelen nu in kokend water leggen, dan barsten de celwanden open en verlies je een deel van het zetmeel. Met een simpele truc kun je ervoor zorgen dat het zetmeel eerst in de aardappel gefixeerd wordt. Hierdoor verliest de aardappel bij de verdere bereiding minder zetmeel, precies wat we willen!

En hoe je dat doet? Gewoon je aardappelen 30 minuten lang in water van 72 graden leggen, gemakkelijk te doen via sous vide. Echt waar. Je aardappel wordt er een andere aardappel door… Hij is niet gaar, maar voelt juist stevig aan. Al het zetmeel zit nu goed opgesloten in de aardappel, yeah!

4
Klaar

Schillen en melk koken

In de schil van de aardappel zit de meeste smaak. En zonde om die niet in je puree te verwerken! Om dat voor elkaar te krijgen was je de schillen grondig en breng je ze al roerend met de melk aan de kook. Haal de pan van het vuur zodra de melk kookt en laat rusten tot gebruik. Hierdoor trekt de smaak van de schillen in de melk, die je uiteindelijk weer aan je puree toevoegt.

5
Klaar

Spoel en kook aardappels

Spoel de aardappels na 30 minuten weer goed af en kook ze in nog eens ca. 30 minuten volledig gaar. Dit kan uiteraard zonder sous vide en gewoon door het water aan de kook te brengen.

6
Klaar

Maak aardappels fijn met roomboter

Snij de roomboter in stukjes en leg ze in een mengkom. Giet de gekookte aardappels af en knijp ze fijn met de pureeknijper (of gebruik als alternatief een pureestamper). Roer het roomboter-aardappel-mengsel goed door.

7
Klaar

Wrijf door zeef

Wrijf de puree nu door een zo fijn mogelijke (bakkers)zeef.

8
Klaar

Voeg melk toe en breng op smaak

Voeg een kleine scheut melk toe en roer de puree goed door. Blijf melk toevoegen tot je de gewenste consistentie hebt bereikt. Breng op smaak met verse peper en zeezout. De liefhebber voegt nu nog wat nootmuskaat toe, of citroen/limoen-schil (om als frisse tegenhanger van de roomboter te fungeren).

9
Klaar

Smakelijk!

Team Sjef

Het team achter Sjef bestaat uit een stel hobby koks die genieten van een mooie maaltijd, goed klaargemaakt! Happy cooking!

Rode Bieten Gel
vorige
Rode Bieten Gel
Mega Fruit Bellen
volgende
Mega Fruit Bellen
Rode Bieten Gel
previous
Rode Bieten Gel
Mega Fruit Bellen
next
Mega Fruit Bellen