0 0
Rode port spaghetti

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

150 gram Port Rode port!
150 gram Druivensap Rode druivensap!
3 gram Agar agar 1% van het gewicht van de port + druivensap
Speciaal keukengerei
Precisie weegschaal
Spuit
Luchtslang

Rode port spaghetti

Features:
  • Moleculair

Prachtige spaghetti, diep rood. Geen pasta, maar port!

  • 20 min.
  • Medium

Ingredients

  • Speciaal keukengerei

Directions

Share

De kick van het moleculaire koken is het ontdekken van nieuwe structuren om bestaande smaakcombinaties te verrijken. En daar is deze Rode Port Spaghetti een prachtig voorbeeld van!

Variaties? Wat dacht je van een gin-tonic met spaghetti van gin in je glas, van een bruchetta met pesto en spaghetti van prosecco, you name it!

(Visited 2.838 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Mix de ingrediënten en breng het aan de kook

Giet port, druivensap en agar-agar in een steelpan en breng al roerend met een garde aan de kook.

2
Done

Afkoelen

Zet het vuur af als het mengsel kookt en laat afkoelen tot circa 40 graden. Heb je geen thermometer, dan kun je dit ook checken door je vinger in het mengsel te steken. Een temperatuur van 40 graden betekent net het keerpunt in een vloeistof waarop je zonder moeite je vinger in de vloeistof kunt houden.

Het hoeft niet exact 40 graden te zijn, maar agar-agar vormt pas een gel als de temperatuur onder de circa 35 graden komt (afhankelijk van het type agar-agar dat je gebruikt). Zou je het mengsel te heet in de spuit doen en hem er ook weer snel uitdrukken, dan is het mengsel nog vloeibaar.

De ideale situatie is om het mengsel rond de 40 graden in de luchtslang te spuiten; door de kou van de luchtslang koelt het mengsel het laatste stukje af en vormt vrijwel direct een gel. Zo stroomt het dus niet meer uit de luchtslang als je die bijvoorbeeld oppakt. Dit proces kun je versnellen door de luchtslang direct verder te koelen.

3
Done

Vul de spuit

Zuig de spuit vol met het mengsel en sluit de luchtslang aan.

4
Done

Vul de luchtslang met de oplossing

Spuit de luchtslang rustig vol met het mengsel.

5
Done

Verder afkoelen

Koppel de luchtslang los van de spuit en koel hem verder af in een ijsbad, onder de koude kraan of door gewoon even rustig vijf minuutjes te wachten…

6
Done

Vul de spuit met water

Vul de spuit nu met water (met lucht kan ook, alleen is het ‘uitspuiten’ dan iets minder gecontroleerd) en sluit de luchtslang met het mengsel weer aan.

7
Done

Spuit de spaghetti uit de luchtslang

Zet nu heel voorzichtig druk op de spuit tot je ziet dat het mengsel aan de kant van de spuit in de luchtslang begint te bewegen. Druk de spuit zachtjes nog verder in tot de spaghetti uit de luchtslang komt. Het is even oefenen, maar het resultaat is het waard!

8
Done

Repeat!

Herhaal eerdere stappen tot je voldoende spaghetti hebt en serveer uit op de borden. De spaghetti met rode port past bijvoorbeeld prachtig op een kaas-plankje. Gecombineerd met Honing Kaviaar geef je zo een moleculaire twist aan deze klassieker!

Team Sjef

Het team achter Sjef bestaat uit een stel hobby koks die genieten van een mooie maaltijd, goed klaargemaakt! Happy cooking!

previous
Blini
next
Magic Kaassaus
previous
Blini
next
Magic Kaassaus