Ingrediënten
-
150 gram PortRode port!
-
150 gram DruivensapRode druivensap!
-
3 gram Agar agar1% van het gewicht van de port + druivensap
-
Speciaal keukengerei
-
Precisie weegschaal
-
Spuit
-
Luchtslang
Kookinstructies
De kick van het moleculaire koken is het ontdekken van nieuwe structuren om bestaande smaakcombinaties te verrijken. En daar is deze Rode Port Spaghetti een prachtig voorbeeld van!
Variaties? Wat dacht je van een gin-tonic met spaghetti van gin in je glas, van een bruchetta met pesto en spaghetti van prosecco, you name it!
Stappen
1
Klaar
|
Mix de ingrediënten en breng het aan de kook |
2
Klaar
|
AfkoelenZet het vuur af als het mengsel kookt en laat afkoelen tot circa 40 graden. Heb je geen thermometer, dan kun je dit ook checken door je vinger in het mengsel te steken. Een temperatuur van 40 graden betekent net het keerpunt in een vloeistof waarop je zonder moeite je vinger in de vloeistof kunt houden. Het hoeft niet exact 40 graden te zijn, maar agar-agar vormt pas een gel als de temperatuur onder de circa 35 graden komt (afhankelijk van het type agar-agar dat je gebruikt). Zou je het mengsel te heet in de spuit doen en hem er ook weer snel uitdrukken, dan is het mengsel nog vloeibaar. De ideale situatie is om het mengsel rond de 40 graden in de luchtslang te spuiten; door de kou van de luchtslang koelt het mengsel het laatste stukje af en vormt vrijwel direct een gel. Zo stroomt het dus niet meer uit de luchtslang als je die bijvoorbeeld oppakt. Dit proces kun je versnellen door de luchtslang direct verder te koelen. |
3
Klaar
|
Vul de spuit |
4
Klaar
|
Vul de luchtslang met de oplossing |
5
Klaar
|
Verder afkoelen |
6
Klaar
|
Vul de spuit met water |
7
Klaar
|
Spuit de spaghetti uit de luchtslang |
8
Klaar
|
Repeat! |