1 1
Classic: Hollandse Kibbeling

Deel dit op jouw social media:

of kopieer gewoon de link om te delen
               

Ingrediënten

Hoeveelheid:
300 gram Kabeljauw Altijd even controleren op graatjes...
300 gram Scholfilet
Kruidenmix Zie toelichting in het recept
250 gram Bloem
1 Ei
500 gram Melk
3 gram Zout
2 liter Zonnebloemolie of een andere olie waar je goed in kunt frituren

Classic: Hollandse Kibbeling

Techniek:
  • Frituren
Cuisine:

Oorspronkelijk gemaakt met de wangen van een kabeljauw, tegenwoordig mag elke vis erin. Kibbeling. Hollands glorie op je bord.

  • 20
  • Serves 4
  • Makkelijk
             

Ingrediënten

Kookinstructies

Delen

Kijk die handjes eens gaan… Klassieke Hollandse kibbeling gaat er bij iedereen in. Met of zonder saus. En veel is er niet voor nodig. Een mooi stukje kabeljauw, wat kruiderij en een beslagje. Dat even frituren en hoppa, een bak krokante vissen op je tafel. Jammie…

En tuurlijk; oorspronkelijk werd alle kibbeling van kabeljauw(wangetjes) gemaakt. Maar door de stijgende prijzen van kabeljauw vind je tegenwoordig ook ‘kibbeling’ van vele andere soorten witvis. De kibbeling-purist draait zich om in het graf; de meeste andere stervelingen zal het ‘kibbeling’ wezen wat er in de kibbeling zit. Zolang het maar lekker is.

In dit recept serveren we dan ook naast de traditionele kibbeling van kabeljauw een heerlijke kibbeling van scholfilet. Works just fine…

(Visited 25.182 times, 3 visits today)

Stappen

1
Klaar

Snij vis

Kies een mooi stuk kabeljauwfilet en een paar stukjes scholfilet bij de visboer uit en dep ze goed droog. Snij ze vervolgens in ongeveer gelijke delen (ca. 3 bij 3 cm.).

2
Klaar

Verwarm de frituurpan

Giet twee liter (zonnebloem)olie in een grote pan (of gebruik een elektrische frituurpan) en breng de temperatuur naar 180 graden.

3
Klaar

Maak kruidenmix

Iedere kibbeling is uniek, daar zorgt jouw kruidenmix wel voor... Je kunt allerlei combinaties maken; wil je een Aziatisch tintje, of juist een mediterraans visje? Up to you. Hier onze favoriet, de combinatie van kruiden die (als we de insiders mogen geloven) vaak bij de visboer in gebruik zijn:

- 2,5 theelepel zout
- 1,5 theelepel mosterdpoeder
- 1,5 theelepel zwarte peper
- Halve theelepel chilipoeder
- Halve theelepel paprikapoeder
- Halve theelepel gemberpoeder
- Halve theelepel knoflookpoeder
- Halve theelepel nootmuskaat

4
Klaar

Mix vis en kruiden

Schep in een grote kom vis en kruiden voorzichtig door elkaar.

5
Klaar

Maak beslag

Een eenvoudig kibbeling-beslag bestaat uit bloem, ei, melk en zout. Meng met een staafmixer deze ingrediënten door elkaar in een grote kom tot er geen klontjes bloem meer aanwezig zijn en je een glad beslag hebt.

6
Klaar
2 uur

Optioneel: koel beslag

Hoe koeler het beslag, des te beter bakt het straks mooi bruin. Heb je de tijd, zet het beslag dan twee uurtjes in de koelkast. Zo niet, no problem, ook zonder koeling krijg je een prima kibbeling.

7
Klaar

Meng vis en beslag

Is je frituurpan op 180 graden, dan kun je de eerste portie vis in het beslag mengen. Haal de vis met de hand of met een schuimspaan uit het beslag en laat hem langzaam in de frituurpan zakken.

Doe niet teveel vissen tegelijk in de frituurpan, anders daalt de temperatuur te snel en duurt het lang voor je kibbeling mooi bruin is. Je kunt beter in porties bakken en de al gebakken vissen warm houden in de oven op lage temperatuur (ca. 80 graden). Net voordat je de vis serveert kun je deze alsnog even terug de frituurpan in doen om weer een krokant laagje te krijgen.

8
Klaar

Bak de vis

Laat de kibbeling ca. 5 minuten bakken tot hij bovendrijft en aan beide zijden mooi bruin is. Draai met een schuimspaan de vis regelmatig even om. Is de kibbeling klaar, laat hem dan op een keukenrol even uitlekken voor je hem serveert.

9
Klaar

Aanvalluh!!!

Team Sjef

Het team achter Sjef bestaat uit een stel hobby koks die genieten van een mooie maaltijd, goed klaargemaakt! Happy cooking!

Perfect gekookt ei
vorige
Een perfect ‘gekookt’ eitje
volgende
Ultieme Dim Sum
Perfect gekookt ei
previous
Een perfect ‘gekookt’ eitje
next
Ultieme Dim Sum