Ingrediënten
-
300 gram KabeljauwAltijd even controleren op graatjes...
-
300 gram Scholfilet
-
KruidenmixZie toelichting in het recept
-
250 gram Bloem
-
1 Ei
-
500 gram Melk
-
3 gram Zout
-
2 liter Zonnebloemolieof een andere olie waar je goed in kunt frituren
Kookinstructies
Kijk die handjes eens gaan… Klassieke Hollandse kibbeling gaat er bij iedereen in. Met of zonder saus. En veel is er niet voor nodig. Een mooi stukje kabeljauw, wat kruiderij en een beslagje. Dat even frituren en hoppa, een bak krokante vissen op je tafel. Jammie…
En tuurlijk; oorspronkelijk werd alle kibbeling van kabeljauw(wangetjes) gemaakt. Maar door de stijgende prijzen van kabeljauw vind je tegenwoordig ook ‘kibbeling’ van vele andere soorten witvis. De kibbeling-purist draait zich om in het graf; de meeste andere stervelingen zal het ‘kibbeling’ wezen wat er in de kibbeling zit. Zolang het maar lekker is.
In dit recept serveren we dan ook naast de traditionele kibbeling van kabeljauw een heerlijke kibbeling van scholfilet. Works just fine…
Stappen
1
Klaar
|
Snij vis |
2
Klaar
|
Verwarm de frituurpan |
3
Klaar
|
Maak kruidenmixIedere kibbeling is uniek, daar zorgt jouw kruidenmix wel voor... Je kunt allerlei combinaties maken; wil je een Aziatisch tintje, of juist een mediterraans visje? Up to you. Hier onze favoriet, de combinatie van kruiden die (als we de insiders mogen geloven) vaak bij de visboer in gebruik zijn: - 2,5 theelepel zout |
4
Klaar
|
Mix vis en kruiden |
5
Klaar
|
Maak beslag |
6
Klaar
2 uur
|
Optioneel: koel beslagHoe koeler het beslag, des te beter bakt het straks mooi bruin. Heb je de tijd, zet het beslag dan twee uurtjes in de koelkast. Zo niet, no problem, ook zonder koeling krijg je een prima kibbeling. |
7
Klaar
|
Meng vis en beslagIs je frituurpan op 180 graden, dan kun je de eerste portie vis in het beslag mengen. Haal de vis met de hand of met een schuimspaan uit het beslag en laat hem langzaam in de frituurpan zakken. Doe niet teveel vissen tegelijk in de frituurpan, anders daalt de temperatuur te snel en duurt het lang voor je kibbeling mooi bruin is. Je kunt beter in porties bakken en de al gebakken vissen warm houden in de oven op lage temperatuur (ca. 80 graden). Net voordat je de vis serveert kun je deze alsnog even terug de frituurpan in doen om weer een krokant laagje te krijgen. |
8
Klaar
|
Bak de vis |
9
Klaar
|
Aanvalluh!!! |