5 0
Zelfgemaakte frikandellen

Deel dit op jouw social media:

of kopieer gewoon de link om te delen
               

Ingrediënten

200 gram Kipfilet
150 gram Speklappen Of gerookte spekblokjes
150 gram Varkenshaas Of ander mager varkensvlees
1,5 gram Witte peper
1,5 gram Nootmuskaat
1,5 gram Piment
1,5 gram Uipoeder
1,5 gram Knoflookpoeder
6 gram Zout
8 gram Easy binder
2 eetlepels Gemalen koffie
2 blokjes Bouillonblokje Kies zelf wat je lekker lijkt, runderbouillon, kippenbouillon of groentebouillon. Wij gebruiken in dit recept bouillon van rund.
200 gram Ijsblokjes

Zelfgemaakte frikandellen

Techniek:
  • Frituren
  • Moleculair

Hoe leuk is dit, je zelfgemaakte frikandel speciaal bouwen! Ze smaken net als bij de snackbar, mede dankzij ons wondermiddel 'Easy Binder'.

  • 4 uur
  • Gemiddeld
             

Ingrediënten

Kookinstructies

Delen

Hoe leuk is dit, je eigen frikandellen draaien! En echt, ze smaken precies hetzelfde als de frikandellen van je lokale snackbar. Of beter zelfs… Alle verhalen over koeienogen, paardendarm en kippenkop die in de frikandellen zouden zitten zijn onzin. De echte frikandel maak je van kipfilet en varkensvlees. Een paar lekkere kruiden erbij en een schepje wondermiddel, onze eigen Easy Binder. Daarmee bind je het vlees mooi aan elkaar, zodat je die zachte structuur krijgt. Jammie…..

Wil je echt profi doen dan snij je de frikandellen met een frikandellensnijder uit elkaar, zodat je ze tot een frikandel speciaal kunt ombouwen. Maar met een gewoon mes werkt het ook prima hoor, no problem. Snackse!

(Visited 6.127 times, 5 visits today)

Stappen

1
Klaar

Vlees mengen

Snij al het vlees in grove stukken en doe ze in een keukenmachine. Laat de keukenmachine draaien totdat het vlees een bal vormt. Giet tijdens het draaien de ijsblokjes en de Easy Binder bij het vlees.

2
Klaar

Kruiden toevoegen

Meng alle droge kruiden (nootmuskaat, piment, knoflookpoeder, uipoeder, zout, witte peper) door elkaar en giet dit al draaiend bij het vleesmengsel. Laat 1 minuut doordraaien tot alles goed vermengd is.

3
Klaar

Spuitzak

Haal het vlees uit de keukenmachine en schep het over in een spuitzak.

4
Klaar

Opspuiten

Maak een stuk van je werkblad wat vochtig met water. Spreid hier twee rijen vershoudfolie over uit van ca. 1 meter lang. Knip de onderkant van de spuitzak open zodat er een opening van ca. 1 cm. ontstaat. Spuit nu langzaam de frikandel in het midden van de eerste rij vershoudfolie. Hou terwijl je spuit met je vinger de opgespoten frikandel tegen, zodat hij mooi recht blijft liggen. Een frikandel heeft officieel een lengte van 18 cm; meet vooraf uit hoeveel frikandel je op het vershoudfolie kunt spuiten (bijvoorbeeld 3 x 18 cm = 54 cm) en hou er rekening mee dat de frikandel zo wel nog in je vriezer moet passen.

5
Klaar

Oprollen

Heb je een frikandel van 54 cm. op het vershoudfolie gespoten, dan ga je hem oprollen. Leg eerst de onderkant van het vershoudfolie over de frikandel heen en trek hiermee de frikandel strak in het vershoudfolie. Rol nu de frikandel naar de bovenkant van het vershoudfolie, zodat de frikandel helemaal goed ingepakt zit. Draai beide uiteinden van het vershoudfolie nu strak dicht, zodat de frikandel mooi egaal in het folie zit. Herhaal dit proces tot je al het vleesmengsel hebt uitgespoten en al je frikandellen in vershoudfolie zijn gewikkeld.

6
Klaar

Aanvriezen

Om de frikandellen straks in de juiste lengte van 18 cm. te kunnen snijden moeten ze eerst opstijven. Leg de frikandellen ca. 3 uur in de vriezer.

7
Klaar

Pocheren

Haal na 3 uur de frikandellen uit de vriezer en verwijder het folie. Snij de frikandellen in gelijke delen van ieder 18 cm.

8
Klaar

Bouillon

Zet een pan op het vuur en giet er zo'n drie liter water in. Voeg de bouillonblokjes en de gemalen koffie (voor de donkere kleur van de frikandel) toe en breng al roerend aan de kook. Hou de bouillon tegen de kook aan (maar laat de bouillon niet meer koken) en voeg de frikandellen toe. Pocheer de frikandellen ca. 15 minuten tot ze helemaal gaar zijn. Haal ze dan uit de pan en spoel eventueel achtergebleven koffiepoeder met water van de frikandellen af. Droog de frikandellen.

9
Klaar

Frituren

Verwarm je frituurpan tot 180 graden. Wil je een frikandel speciaal maken, dan snij je nu de frikandellen bijna tot onderaan in (pas op dat je niet te ver snijdt, anders krijg je twee halve frikandellen. Ook lekker, maar niet de bedoeling :)). Leg de frikandellen in de frituurpan. Komen de frikandellen boven drijven, dan zijn ze gaar.

10
Klaar

Snacken!

Vul de frikandel met mayonaise en ketchup of curry en strooi er wat gesnipperde ui overheen. Wil je het echt klassiek doen, vraag dan aan je lokale snackbar of je een paar van hun frikandelbakjes mag hebben. Dan ziet het er helemaal professioneel uit...

Smakelijk!

Team Sjef

Het team achter Sjef bestaat uit een stel hobby koks die genieten van een mooie maaltijd, goed klaargemaakt! Happy cooking!

vorige
Homemade Limoncello
volgende
Homemade Glühwein
previous
Homemade Limoncello
next
Homemade Glühwein