Ingrediënten
-
200 gram Kipfilet
-
150 gram SpeklappenOf gerookte spekblokjes
-
150 gram VarkenshaasOf ander mager varkensvlees
-
1,5 gram Witte peper
-
1,5 gram Nootmuskaat
-
1,5 gram Piment
-
1,5 gram Uipoeder
-
1,5 gram Knoflookpoeder
-
6 gram Zout
-
8 gram Easy binder
-
2 eetlepels Gemalen koffie
-
2 blokjes BouillonblokjeKies zelf wat je lekker lijkt, runderbouillon, kippenbouillon of groentebouillon. Wij gebruiken in dit recept bouillon van rund.
-
200 gram Ijsblokjes
Kookinstructies
Hoe leuk is dit, je eigen frikandellen draaien! En echt, ze smaken precies hetzelfde als de frikandellen van je lokale snackbar. Of beter zelfs… Alle verhalen over koeienogen, paardendarm en kippenkop die in de frikandellen zouden zitten zijn onzin. De echte frikandel maak je van kipfilet en varkensvlees. Een paar lekkere kruiden erbij en een schepje wondermiddel, onze eigen Easy Binder. Daarmee bind je het vlees mooi aan elkaar, zodat je die zachte structuur krijgt. Jammie…..
Wil je echt profi doen dan snij je de frikandellen met een frikandellensnijder uit elkaar, zodat je ze tot een frikandel speciaal kunt ombouwen. Maar met een gewoon mes werkt het ook prima hoor, no problem. Snackse!
Stappen
1
Klaar
|
Vlees mengen |
2
Klaar
|
Kruiden toevoegen |
3
Klaar
|
Spuitzak |
4
Klaar
|
OpspuitenMaak een stuk van je werkblad wat vochtig met water. Spreid hier twee rijen vershoudfolie over uit van ca. 1 meter lang. Knip de onderkant van de spuitzak open zodat er een opening van ca. 1 cm. ontstaat. Spuit nu langzaam de frikandel in het midden van de eerste rij vershoudfolie. Hou terwijl je spuit met je vinger de opgespoten frikandel tegen, zodat hij mooi recht blijft liggen. Een frikandel heeft officieel een lengte van 18 cm; meet vooraf uit hoeveel frikandel je op het vershoudfolie kunt spuiten (bijvoorbeeld 3 x 18 cm = 54 cm) en hou er rekening mee dat de frikandel zo wel nog in je vriezer moet passen. |
5
Klaar
|
OprollenHeb je een frikandel van 54 cm. op het vershoudfolie gespoten, dan ga je hem oprollen. Leg eerst de onderkant van het vershoudfolie over de frikandel heen en trek hiermee de frikandel strak in het vershoudfolie. Rol nu de frikandel naar de bovenkant van het vershoudfolie, zodat de frikandel helemaal goed ingepakt zit. Draai beide uiteinden van het vershoudfolie nu strak dicht, zodat de frikandel mooi egaal in het folie zit. Herhaal dit proces tot je al het vleesmengsel hebt uitgespoten en al je frikandellen in vershoudfolie zijn gewikkeld. |
6
Klaar
|
AanvriezenOm de frikandellen straks in de juiste lengte van 18 cm. te kunnen snijden moeten ze eerst opstijven. Leg de frikandellen ca. 3 uur in de vriezer. |
7
Klaar
|
Pocheren |
8
Klaar
|
BouillonZet een pan op het vuur en giet er zo'n drie liter water in. Voeg de bouillonblokjes en de gemalen koffie (voor de donkere kleur van de frikandel) toe en breng al roerend aan de kook. Hou de bouillon tegen de kook aan (maar laat de bouillon niet meer koken) en voeg de frikandellen toe. Pocheer de frikandellen ca. 15 minuten tot ze helemaal gaar zijn. Haal ze dan uit de pan en spoel eventueel achtergebleven koffiepoeder met water van de frikandellen af. Droog de frikandellen. |
9
Klaar
|
FriturenVerwarm je frituurpan tot 180 graden. Wil je een frikandel speciaal maken, dan snij je nu de frikandellen bijna tot onderaan in (pas op dat je niet te ver snijdt, anders krijg je twee halve frikandellen. Ook lekker, maar niet de bedoeling :)). Leg de frikandellen in de frituurpan. Komen de frikandellen boven drijven, dan zijn ze gaar. |
10
Klaar
|
Snacken! |