0 0
Olie Poeder

Deel dit op jouw social media:

of kopieer gewoon de link om te delen
               

Ingrediënten

Hoeveelheid:
100 gram Maltodextrine
50 gram Olijfolie of pindakaas, Nutella of ieder andere oliehoudend product

Olie Poeder

Techniek:
  • Moleculair

Ooit zand gegeten? Met deze truc krijg je het voor elkaar. En het is nog heerlijk ook!

  • 5
  • Serves 10
  • Makkelijk
             

Ingrediënten

Kookinstructies

Delen

Pindakaas en Nutella zitten in een potje, toch? Nope! Je kunt ze ook über-eenvoudig omtoveren tot ‘zand’ dat in je mond smelt, supermooi als je olie-houdende producten eens een compleet nieuwe structuur wilt geven.

Maltodextrine is de veroorzaker van deze culinaire lol. Het bestaat in vele varianten; maltodextrine gemaakt van tapioca (een zetmeel dat gehaald wordt uit de cassave-wortel) heeft echter een bijzondere eigenschap. Waar een normaal mens zetmeel gebruikt om waterhoudende vloeistoffen te binden (bijvoorbeeld sauzen), doet de tapioca-variant precies het omgekeerde. Het is in staat om oliehoudende vloeistoffen te binden en ze zo om te toveren tot een vaste materie.

Hiermee krijg je als amateurkok de mogelijkheid om poeder of zand te vormen van ingrediënten die volledig of grotendeels uit olie bestaan. Zoals pindakaas, chocoladepasta of olijfolie. Stop je het poeder/zand in je mond, dan smelt de maltodextrine weg en ervaar je plots de smaak van het oliehoudende ingrediënt. Perfect als verrassing op taarten, als innovatieve manier om je salade-dressing te serveren of als ‘zand‘ voor een strand-gerecht…

 

(Visited 5.511 times, 2 visits today)

Stappen

1
Klaar

Weeg ingrediënten af

Weeg 100 gram maltodextrine en 50 gram van je oliehoudend ingrediënt af (de verhouding maltodextrine vs ander ingrediënt is altijd ongeveer 2:1) en giet ze in de keukenmachine.

2
Klaar

Mix alles

Knal je keukenmachine aan en meng het geheel ca. 30 seconden goed door.

3
Klaar

Optioneel: meng het met de hand

Je kunt dit ook prima met de hand doen, geeft alleen wat meer bende in je keuken. Jouw keuze. Het eindresultaat moet er ongeveer zo uitzien:

4
Klaar

Maak nog fijner

Giet het poeder uit de keukenmachine over in een kom als je de poederstructuur nog wat fijner wilt maken. Door het poeder met je vingers verder fijn te malen bepaal je zelf hoe grof of fijn de uiteindelijke structuur wordt.

5
Klaar

Klaar!

En hop, poeder van olijfolie dat smelt in je mond!

6
Klaar

Pindakaas, Nutella etc...

Herhaal bovenstaande stappen met dezelfde verhoudingen om een poeder te maken van pindakaas, Nutella of iedere andere oliehoudende stof…

Een waanzinnige smaakervaring, 100% verrassings-garantie voor je gasten!

Team Sjef

Het team achter Sjef bestaat uit een stel hobby koks die genieten van een mooie maaltijd, goed klaargemaakt! Happy cooking!

Limoen Rookbellen
vorige
Limoen Rookbellen
Perfecte Steak Sous Vide
volgende
De Perfecte Steak – sous vide
Limoen Rookbellen
previous
Limoen Rookbellen
Perfecte Steak Sous Vide
next
De Perfecte Steak – sous vide