0 0
Magic Noodles

Deel dit op jouw social media:

of kopieer gewoon de link om te delen
               

Ingrediënten

Hoeveelheid:
1.5 kilo Paddestoel meng wat jij lekker vindt
4 stengels Bleekselderij
1 grote Winterpeen
1 kilo Ui
een handvol Salie
100 gram Sherry Madeira is een heerlijk alternatief
een scheutje Worcestershire saus
10 gram Methylcellulose
Speciaal kookgerei
Spuit

Magic Noodles

Techniek:
  • Moleculair

Soep-spektakel! Spuit vloeibare champignons in je soep en plots zijn het vaste noodles... Wauw!

  • 8.5 uur
  • Serves 10
  • Gemiddeld
             

Ingrediënten

  • Speciaal kookgerei

Kookinstructies

Delen

Dit gerecht maakt gebruik van een van de meest spectaculaire poeders uit de ‘moleculaire keuken’: methylcellulose. Waar de meeste gels zich pas vormen als ze afkoelen, is dat bij methylcellulose precies andersom…

Pas als je een mengsel met methylcellulose verhit wordt het een gel. Bijvoorbeeld als je het in een hete soep spuit. Of als je er warm ijs van maakt…

Methylcellulose is een bewerking van de stof cellulose, de meest voorkomende stof in ons plantenrijk. Cellulose zorgt mede voor de stevigheid van planten en bomen.

(Visited 3.738 times, 1 visits today)

Stappen

1
Klaar

Bak paddenstoelen

Maak een dag van tevoren de paddenstoelen-puree met methylcellulose: de methylcellulose moet terugkoelen tot 4 graden om volledig op te lossen. Sla je deze stap over, dan zal de gel zich slecht of zelfs helemaal niet vormen.

Bak voor de puree 300 gram in vieren gesneden paddenstoelen lekker bruin.

2
Klaar

Meng en pureer

Kook 150 gram water, haal van het vuur en roer er 10 gram methylcellulose doorheen. Pureer met een staafmixer paddenstoelen, methyl-water, wat vers salieblad, zout en peper in een hoge maatbeker tot een gladde puree.

3
Klaar
8 uur

Laat koelen

Plaats de maatbeker met de puree een nacht in de koelkast.

4
Klaar

Snij ingrediënten

Snij de volgende dag 4 stengels bleekselderij, een winterpeen, 1,2 kilo paddenstoelen en 1 kilo uien klein, en bak alle groenten bruin. Hou van de gebakken paddenstoelen genoeg achter om straks bij het serveren een paar paddenstoelen in elk soepbord te leggen.

5
Klaar
2 uur

Laat pruttelen

Voeg als de groenten gaar zijn 2,5 liter koud water toe. Breng aan de kook en laat 2 uur met de deksel op de pan zachtjes pruttelen.

6
Klaar

Zeef en maak helder

Zeef na 2 uur de groentes uit de consommé. Druk de groentes hard aan om al het (overheerlijke) vocht uit de groentes weer in je pan te krijgen. Echte pro’s schenken de consommé nog door een kaasdoek/theedoek/hydrofiele doek om hem nog helderder te krijgen.

7
Klaar

Breng op smaak

Breng de consommé weer aan de kook en voeg een flinke scheut (ca. 100 gram) Madeira of droge sherry toe. Voeg zout en peper toe en proef. Wil je de consommé nog extra smaak geven, dan helpt een klein scheutje Worcestershire saus.

8
Klaar

Prepareer spuit

Haal nu de puree uit de koelkast, zet de spuit er in en zuig de puree naar binnen. Is de puree te stijf, schep dan met een kleine lepel vanaf de achterkant van de spuit de puree naar binnen.

Maak de voorkant van de spuit goed schoon met keukenpapier, er mag aan de buitenkant geen puree meer zitten voordat je gaat serveren (dat vormt direct een gel als het in contact komt met de hete soep en kan je spuit verstoppen).

9
Klaar

Spuit Magic Noodles

Zet voor het serveren de achtergehouden paddenstoelen klaar, snipper de peterselie en leg de gevulde spuit klaar. Breng de consommé weer aan de kook, leg enkele paddenstoelen in een bord, schep de consommé er op en spuit aan tafel de puree er in. De paddenstoelen-puree neemt direct een vaste vorm aan zodra hij in contact komt met de hete consommé.

Garneer met een toefje peterselie en eventueel nog wat verse zwarte peper uit de molen. Ready!

10
Klaar

Smakelijk!

Team Sjef

Het team achter Sjef bestaat uit een stel hobby koks die genieten van een mooie maaltijd, goed klaargemaakt! Happy cooking!

Honing Kaviaar
vorige
Honing Kaviaar
volgende
Blini
Honing Kaviaar
previous
Honing Kaviaar
next
Blini