Ingrediënten
-
1400 gram Asperge
-
20 gram Roomboter
-
Speciaal kookgerei
-
Sous vide apparaat
-
Vacumeer apparaat
-
Vacumeer zak
Kookinstructies
NB: buiten het witte aspergeseizoen zijn er vaak wel groene asperges verkrijgbaar. Perfect voor bij het kerstmenu. Gebruik hiervoor sous vide temperatuur van 82 graden en gaar de asperges in 12 minuut ‘al dente’. Verder kun je dit recept gewoon volgen. Enjoy! And happy cooking.
Soms is het leven zo simpel. Men neme een paar asperges, een bak warm water en een sous vide apparaat. Een ultieme combi; door het vacumeren van de asperges blijft alle smaak in de asperges zelf zitten.
Zou je de asperges (zoals oma altijd deed) lekker koken in heet water, dan verdwijnt de helft van de smaakstoffen in het kookvocht. Zonde toch?
Stappen
1
Klaar
|
Verwarm sous videVerwarm een waterbak met het sous vide apparaat tot 88 graden. |
2
Klaar
|
Schil aspergesSchil de asperges vanaf de punt naar beneden met een dunschiller. |
3
Klaar
|
Verwijder onderkantSnij de onderste 2 cm. van iedere asperge af. |
4
Klaar
|
Vacumeer aspergesStop de asperges in een vacumeer zak en voeg een paar klontjes roomboter toe. Zorg dat asperges niet over elkaar heen zitten, anders worden ze niet evenredig gaar. Heb je geen vacumeer apparaat, dan kun je de asperges ook los in een vacumeer zak leggen. Door ze langzaam in de waterbak te laten zakken duw je automatisch de lucht uit de zak en 'trekt' de zak zichzelf ook enigszins vacuüm. Zorg er voor dat ook nu de asperges niet (teveel) over elkaar heen komen te zitten, bijvoorbeeld door de zak op de bodem van de waterbak te leggen (waarbij je opening van de zak uiteraard boven water houdt) en de asperges met een gewicht op hun plaats te houden. |
5
Klaar
|
Verwarm aspergesVerwarm de asperges ca. 25 minuten op 88 graden. Heb je dikke asperges, laat ze dan wat langer in de waterbak liggen, tot ca. 35 - 40 minuten. |
6
Klaar
|
Serveren maar! |