Ingrediënten
-
1 MakreelVolledig met graat en al
-
21% Zout21% van het gewicht van de makreel
Kookinstructies
Ook Sjef is aan de slag met fermenteren. Via onze vrienden van de Librije kwamen we op dit uiterst eenvoudige ‘recept’ om zelf vissaus te maken. Vis, zout en vervolgens maaaaanden wachten. Vissaus in veel Aziatische gerechten een onmisbaar ingrediënt. Vissaus heeft een hele sterk naar visgeur maar – net als bijvoorbeeld trasi – een briljante smaakversterker in gerechten en staat bekend als typisch umami. Gebruik vissaus in sauzen, curry’s, dressings, Aziatische gerechten, etc. Je kunt het ook voor 1 euro bij een willekeurige toko halen, maar dan niet half zo lekker en waarom makkelijk doen als je het ook zélf kunt doen!
Hou wel rekening met wat kritiek van je familie, want dit is er een in de categorie dat het na week 1 er niet zo heel aantrekkelijk meer uit ziet…
Happy cooking!
Stappen
1
Klaar
|
Men neme een Makreel + 21% zout |
2
Klaar
|
Stop het in een weckpot |
3
Klaar
|
En nu wachten...Tja, fermenteren is niet heel anders dan de natuur z'n werk laten doen. (Wist je overigens dat zuurkool ook zo gemaakt wordt?) In ieder geval kan je het nu rustig maanden laten rusten. Je ziet vanzelf dat de vis afbreekt en in een soort bruinige saus verandert. Af en toe het potje schudden of roeren om het zout te verspreiden. |
4
Klaar
|
...12 maanden later |
5
Klaar
|
Vergelijking met Toko-1-euro-sausVoor de vergelijking hebben we hier onder vissaus (bovenste) en de handgemaakte vissaus (onderste) op een bord gedaan. Trek zelf je conclusies, ook of het de moeite waard is om een jaar lang te wachten en kritiek van de familie te ondergaan. Qua smaak is het van een volstrekt andere orde - dat kunnen we garanderen! Happy cooking! |