https://www.sjefkoken.nl
  • Leeg winkelmandje
  • Recepten
  • Webshop
    • Kookapparatuur
    • Kookkits
    • Kookpoeders
    • Volledige Catalogus (lijst)
    • ! Bekijk onze nieuwe webshop (extern) – Special Ingredients Europe
  • Specials
    • Kerstmenu
    • Kookclubs
  • Technieken
    • Sous Vide
    • Moleculair
      • Bolvorming
      • Gel
      • Schuim
    • Veelgestelde Vragen
  • Blog
  • Over Sjef
    • Contact
    • Transparantie
    • Klantenservice
  • Recepten
  • Webshop
    • Kookapparatuur
    • Kookkits
    • Kookpoeders
    • Volledige Catalogus (lijst)
    • ! Bekijk onze nieuwe webshop (extern) – Special Ingredients Europe
  • Specials
    • Kerstmenu
    • Kookclubs
  • Technieken
    • Sous Vide
    • Moleculair
      • Bolvorming
      • Gel
      • Schuim
    • Veelgestelde Vragen
  • Blog
  • Over Sjef
    • Contact
    • Transparantie
    • Klantenservice
  • Home
  • Blog
  • Dennensiroop maken

Dennensiroop maken

Posted on mei 22nd, 2020
by Team Sjef
Categories:
  • Blog

Vorig jaar zaten we bij een kookcursus bij Koken aan de Waal van Rob Beernink en hadden we een prachtig avondvullend programma met een hoop lekkere gerechten. In de hoek stond een grote glazenpot vol met takken in water. Dat bleek zelfgemaakte dennensiroop te zijn – wat gebruikt werd die avond in zelf gemaakt asperge ijs met dennensiroop (!). Het recept volgt later bij onze Recepten. Waar ik benieuwd naar was is hoe je zelf die dennensiroop maakt. Dat is betrekkelijk eenvoudig alleen moest ik wel een jaar wachten op het nieuwe voorjaar. Nu het schitterend weer is en social distancing de norm leek het de ideale omstandigheden om zelf dennensiroop te maken. 

Dennensiroop wordt vaak geassocieerd met homeopatische geneesmiddelen en is ook te verkrijgen bij sommige natuurwinkels. Vaak worden er ook kruiden toegevoegd zoals tijm of eucalyptus – experimenteer vooral als je hiermee aan de slag gaat. Wij gebruiken het vooral vanwege de heerlijke dennensmaak wat in de juiste hoeveelheid een gerecht een fantastische dennenkick geeft. Hierbij het ‘recept’ van de dennensiroop.

Verzamel de juiste dennenscheuten

Ga lekker het bos in en zoek naar de jonge scheuten en dennenappels. Eigenlijk zoeken we naar de jonge scheuten van een Spar. Zoek de scheuten die een centimeter of 2 tot 4 en fris groen er uit zien. Ze zijn erg geurig en zien er prachtig uit. Dit jaar konden wij pas vanaf mei deze takjes vinden. Knip of pluk ze en neem ze mee.

Spoel de jonge scheuten af onder water

Tja. Wat moet je er van zeggen. Spoel ze even schoon.

Maak het suikerwater

Je wil een verhouding van 1:1:1, in ons geval 100 gram naalden, dus 100 gram water en 100 gram suiker afwegen. Vervolgens in een pannetje het water en de suiker opwarmen (zodat de suiker goed kan oplossen)

Voeg de naalden toe

Voeg de naalden toe en laat het 10 minuten zachtjes mee verwarmen. Zet daarna het vuur uit.

 

Door de hitte verkleuren de jonge scheuten van fris-groen naar een soort leger groen. Dat is geen probleem.

Bewaren

Doe het uiteindelijk in een goed afsluitbaar potje (bv een Weckpotje) en bewaar het voor gebruik.

Zo. De eerde voorbereiding is gedaan. Nu aan de slag met het asperge-dennensiroop ijs. Recept volgt!

(Visited 962 times, 1 visits today)

Team Sjef

Het team achter Sjef bestaat uit een stel hobby koks die genieten van een mooie maaltijd, goed klaargemaakt! Happy cooking!

Bekijk onze nieuwe webshop op specialingredientseurope.com! Sjef Koken blijft, maar de shop functionaliteit verplaatst naar specialingredientseurope.

Special Ingredients Europe is een handelsnaam van Sjef Koken en een mooie Europees avontuur met onze leverancier Special Ingredients.

Over Sjef

Over Sjef

Welkom bij Sjef! De kookcommunity van Nederland en Vlaanderen voor de moderne hobbykok die wil experimenteren met nieuwe technieken, recepten en ingrediënten. Lees meer over Sjef of kies direct hiernaast een van onze nieuwe recepten of technieken. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Nieuwe recepten in jouw inbox?

Nieuwe recepten in jouw inbox?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief op onze nieuwe receptensite.

Categorieën

Amuse

Amuse

Basics

Basics

Bijgerecht

Bijgerecht

Drank

Drank

Hack

Hack

Hoofdgerecht

Hoofdgerecht

Kids

Kids

Moleculair

Moleculair

Nagerecht

Nagerecht

Sauzen & Rubs

Sauzen & Rubs

Sous Vide

Sous Vide

Voorgerecht

Voorgerecht

Sjef Social

Hartelijke groet! - Sjefkoken

Wij gebruiken cookies op deze website voor de werking van de shop (winkelwagen, standaard Google Analytics statistieken en Google AdSense. Meer niet. go!

Om erachter te komen hoe cookies te verwijderen Read More.
Privacy & Cookies

Privacy

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren terwijl u door de website navigeert. Van deze cookies worden de cookies die indien nodig zijn gecategoriseerd, in uw browser opgeslagen omdat ze essentieel zijn voor het functioneren van de basisfunctionaliteiten van de website. We gebruiken ook cookies van derden die ons helpen analyseren en begrijpen hoe u deze website gebruikt (Google Analytics). Deze cookies worden alleen met uw toestemming in uw browser opgeslagen. U heeft ook de mogelijkheid om u af te melden voor deze cookies. Maar het afmelden van sommige van deze cookies kan een effect hebben op uw browse-ervaring (bijvoorbeeld: er kunnen geen producten in de winkelwagen gedaan worden of afgerekend worden).
Necessary
Altijd ingeschakeld
Noodzakelijke cookies zijn absoluut essentieel voor een goede werking van de website. Deze categorie bevat alleen cookies die zorgen voor basisfunctionaliteiten en beveiligingsfuncties van de website. Denk hierbij aan de \'winkelwagen\', e.d.
Non-necessary
Alle cookies die mogelijk niet strikt noodzakelijk zijn om de website te laten functioneren en die specifiek worden gebruikt om persoonlijke gegevens van gebruikers te verzamelen via analyses, advertenties en andere ingesloten inhoud, worden genoemd als niet-noodzakelijke cookies. Het is verplicht om toestemming van de gebruiker te verkrijgen voordat u deze cookies op uw website plaatst.
OPSLAAN & ACCEPTEREN

Bekijk onze nieuwe online webshop op specialingredientseurope.com ! (Special Ingredients Europe is een handelsnaam van Sjef Koken - hier gaan wij onze shop verder voortzetten) Sluiten