Site pictogram Sjef – ultieme recepten voor de hobbykok | sous vide | moleculair koken |

100% Vegan Burger

Vegan Burger

Vegan burger

In dit recept maken we een volledig 100% vegan hamburger met smaak, structuur, ‘gesmolten kaas’ en al. Ok, laten we eerlijk zijn naar elkaar: vegan burgers zijn geen hamburgers en andersom. Maar, als we het idee loslaten dat de burger op een hamburger moet lijken qua smaak en structuur gaat er een wereld aan creatieve culinaire ideeën voor je open. Dus we richten ons hier op het maken van een zeer smaakvolle vegan burger. Je kunt overigens naar hartelust variëren met de aanvullende ingrediënten natuurlijk.

Wat maakt het zo lastig om een goede vegan burger te maken? Nou, alleen groente blijft slecht aan elkaar plakken en veel klassieke bindmiddelen maken toch ook weer gebruik van dierlijke producten. Zelfs in hamburgers worden vaak nog een ei (!), met soms wat melk (!) en brood gedaan om het beter met elkaar te laten binden. Ook transglutaminase is een bekend bindmiddel dat veelvuldig gebruikt wordt bij het aan elkaar plakken van stukken vlees en vis (die prachtige varkenshaasjes in de supermarkt zijn zelden uit een stuk opgebouwd maar mooi aan elkaar geplakt). Ook wij hebben transglutaminase in onze voorraad en dat werkt als een trein, máár… transglutaminase bevat ook dierlijke producten – dus niet toepasbaar voor onze 100% vegan burger.

Wat gebruiken we dan wel?

Aan de slag!

Mobiele versie afsluiten