Iedere man (en vast ook iedere vrouw) bakt graag biefstuk. Toch? En iedere man (en ook hier vast iedere vrouw) kent de stress die dat met zich meebrengt. Te koud, te rauw, te bloederig of gewoon hard als leer. Alle smaakjes heb je vast wel eens op je bord gehad..
Maar dit is wat je wilt. Een perfect rosé gebakken biefstuk van 57 graden. En dat iedere keer weer, zonder ook maar een druppel angstzweet te gutsen. We laten je zien hoe je dat voor elkaar krijgt.
Sous vide
Deze perfecte steak maak je met de ‘sous vide’ techniek. Hierbij gaar je de biefstuk in een plastic zak in een waterbak; het water houd je exact warm op de eindtemperatuur van je biefstuk, in dit voorbeeld 57 graden. Als de biefstuk volledig gaar is alleen nog even kort in de pan voor dat lekkere bruine schroeilaagje. De voordelen?
- consistentie: met sous vide krijg je iedere keer je biefstuk op precies de juiste temperatuur
- smaak: door de lage temperatuur verlies je vrijwel geen smakelijke vleessappen
- stress-vrij: doordat de sous vide het water 57 graden houdt kan de biefstuk niet te gaar worden
- stress-vrij bonus: een paar minuten meer of minder in de waterbak maakt niet uit
En het goede nieuws, je hebt er niet eens fancy sous vide apparatuur voor nodig! Hoewel het wel makkelijker is met zo’n sous vide apparaat, krijg je met een grote pan, een diepvrieszak en een eenvoudige vleesthermometer ook een mooie biefstuk.