Site pictogram Sjef – ultieme recepten voor de hobbykok | sous vide | moleculair koken |

Olie Poeder

Olie Poeder

Pindakaas en Nutella zitten in een potje, toch? Nope! Je kunt ze ook über-eenvoudig omtoveren tot ‘zand’ dat in je mond smelt, supermooi als je olie-houdende producten eens een compleet nieuwe structuur wilt geven.

Maltodextrine is de veroorzaker van deze culinaire lol. Het bestaat in vele varianten; maltodextrine gemaakt van tapioca (een zetmeel dat gehaald wordt uit de cassave-wortel) heeft echter een bijzondere eigenschap. Waar een normaal mens zetmeel gebruikt om waterhoudende vloeistoffen te binden (bijvoorbeeld sauzen), doet de tapioca-variant precies het omgekeerde. Het is in staat om oliehoudende vloeistoffen te binden en ze zo om te toveren tot een vaste materie.

Hiermee krijg je als amateurkok de mogelijkheid om poeder of zand te vormen van ingrediënten die volledig of grotendeels uit olie bestaan. Zoals pindakaas, chocoladepasta of olijfolie. Stop je het poeder/zand in je mond, dan smelt de maltodextrine weg en ervaar je plots de smaak van het oliehoudende ingrediënt. Perfect als verrassing op taarten, als innovatieve manier om je salade-dressing te serveren of als ‘zand‘ voor een strand-gerecht…

 

Mobiele versie afsluiten