Site pictogram Sjef – ultieme recepten voor de hobbykok | sous vide | moleculair koken |

Knoflook schuim

Knoflookolie schuim

Een mooie olijfolie om brood in te dopen, een citroenolie op je visje of een pittige olie over je biefstuk. Allemaal erg smakelijk, maar waarom altijd die olie vloeibaar serveren? Vanaf nu kan het anders, olie in de vorm van een heerlijk luchtig schuim!

Dit vettige schuim ontstaat door de toevoeging van Glice, een emulgator die bestaat uit een verbinding van vetzuren met glycerol (een soort suiker). Waar olie en water elkaar normaliter afstoten, zorgt de toevoeging van Glice ervoor dat ze juist van elkaar gaan houden. En daarmee de productie van mooie sauzen, mayonaisses en andere fijne combinaties van vet en vocht mogelijk maken.

Voor dit schuim voegen we geen water aan de olie toe, maar gebruiken we de bindende eigenschappen van Glice om luchtbellen in olie vast te houden. Door lucht onder hoge druk via een sifon in de olie te spuiten creëren we zo een prachtig schuim van olie. En die olie kun je iedere smaak geven die je wilt; wij gaan hier voor een klassieke knoflookolie!

Mobiele versie afsluiten