Site pictogram Sjef – ultieme recepten voor de hobbykok | sous vide | moleculair koken |

Dennensiroop maken

Vorig jaar zaten we bij een kookcursus bij Koken aan de Waal van Rob Beernink en hadden we een prachtig avondvullend programma met een hoop lekkere gerechten. In de hoek stond een grote glazenpot vol met takken in water. Dat bleek zelfgemaakte dennensiroop te zijn – wat gebruikt werd die avond in zelf gemaakt asperge ijs met dennensiroop (!). Het recept volgt later bij onze Recepten. Waar ik benieuwd naar was is hoe je zelf die dennensiroop maakt. Dat is betrekkelijk eenvoudig alleen moest ik wel een jaar wachten op het nieuwe voorjaar. Nu het schitterend weer is en social distancing de norm leek het de ideale omstandigheden om zelf dennensiroop te maken. 

Dennensiroop wordt vaak geassocieerd met homeopatische geneesmiddelen en is ook te verkrijgen bij sommige natuurwinkels. Vaak worden er ook kruiden toegevoegd zoals tijm of eucalyptus – experimenteer vooral als je hiermee aan de slag gaat. Wij gebruiken het vooral vanwege de heerlijke dennensmaak wat in de juiste hoeveelheid een gerecht een fantastische dennenkick geeft. Hierbij het ‘recept’ van de dennensiroop.

Verzamel de juiste dennenscheuten

Ga lekker het bos in en zoek naar de jonge scheuten en dennenappels. Eigenlijk zoeken we naar de jonge scheuten van een Spar. Zoek de scheuten die een centimeter of 2 tot 4 en fris groen er uit zien. Ze zijn erg geurig en zien er prachtig uit. Dit jaar konden wij pas vanaf mei deze takjes vinden. Knip of pluk ze en neem ze mee.

Spoel de jonge scheuten af onder water

Tja. Wat moet je er van zeggen. Spoel ze even schoon.

Maak het suikerwater

Je wil een verhouding van 1:1:1, in ons geval 100 gram naalden, dus 100 gram water en 100 gram suiker afwegen. Vervolgens in een pannetje het water en de suiker opwarmen (zodat de suiker goed kan oplossen)

Voeg de naalden toe

Voeg de naalden toe en laat het 10 minuten zachtjes mee verwarmen. Zet daarna het vuur uit.

 

Door de hitte verkleuren de jonge scheuten van fris-groen naar een soort leger groen. Dat is geen probleem.

Bewaren

Doe het uiteindelijk in een goed afsluitbaar potje (bv een Weckpotje) en bewaar het voor gebruik.

Zo. De eerde voorbereiding is gedaan. Nu aan de slag met het asperge-dennensiroop ijs. Recept volgt!

Mobiele versie afsluiten